Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 01.11.2021. 14:00

I u Šamcu krenula sjetva ozimina, ali poskupljenja prave probleme!?

Sa sjetvom ječma i zobi trebalo je krenuti ranije nego što je počela sjetva pšenice, ali poljoprivredni proizvođači su čekali da padne dovoljno kiše, kako bi uspjeli pripremiti parcele.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 102
  • 5
  • 0

Sa jesenjom sjetvom započelo se i na području opštine Šamac. Međutim u toku ove godine planirano je da se zasije manje površina pod ozimim usjevima u poređenju sa prošlom sezonom, a kao glavni razlog za ovakvu odluku, stručnjaci ističu izuzetno visoke cijene neophodnog repromaterijala. 

Prema riječima samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu, Velibora Đokića, poskupljenje sjemenskog, sadnog i drugog materijala poljoprivrednim proizvođačima stvara izuzetno velike probleme. Pored toga, u pitanje se dovodi i kompletna proizvodnja jer su poskupljenja gotovo svakodnevna.

"U planu je da se zasije oko tri hiljade hektara ozimih strnina, kao i 2.500 hektara pšenice", precizirao je Đokić, dodajući da je osim pšenice, planirana i sjetva 360 hektara ozimog ječma, 30 hektara ozime zobi, kao i 110ha tritikalea, prenosi Srna.

Obratiti pažnju i na način i dubinu zasijavanja 

Ovaj stručni saradnik napominje da je prilikom sjetve oziminina važan izbor sorte i priprema sjemena, ali i vrijeme sjetve, količina sjemena, način i dubina zasijavanja dok istovremeno veliki uticaj ima i optimalan rok za navedenu operaciju, kako ne bi došlo do anomalija u rastu i razvoju u inicijalnim fazama.

Podsjetio je da se sa sjetvom ječma i zobi trebalo krenuti ranije nego što je počela sjetva pšenice, ali poljoprivredni proizvođači su čekali da padne dovoljno kiše, kako bi uspjeli poorati parcele i pripremiti ih na odgovarajući način.

Ne pamti se skuplja jesenja sjetva- cijene đubriva veće i do 400 odsto!

Kako smo nedavno pisali, iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da je sjetva koja je upravo u toku, najskuplja u istoriji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, a uslijed drastičnog skoka cijena, ratari u BiH su u dilemi šta dalje da rade. 

"Iako su cijene izuzetno visoke, imamo problema i sa nestašicom i sa smanjenom proizvodnjom", napomenuo je Stojan Marinković, predsjednik Saveza, dodajući da je proizvođač "Kutina" iz Hrvatske, koji je najzastupljeniji kod naših poljoprivrednika, prestao trenutno sa proizvodnjom. 

Marinković ističe i da su cijene ozimih žitarica "skočile" pa tako sada sjemenska pšenica košta od 1.000 do 1.300 KM za jednu tonu, što je, komentariše, u poređenju sa prošlom godinom povećanje i do 30 procenata. 


Tagovi

Jesenja sjetva Sjetva ozimnina Sjetva pšenice Dubina sjetve Predsjetvena priprema Velibor Đokić Sjemenska pšenica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.