Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena uljane repice
  • 17.08.2021. 18:00

I dalje raste cijena uljane repice na globalnom tržištu: Rast će i njezina proizvodnja u EU?

Ovakva bi situacija mogla potaknuti europske poljoprivrednike da povećaju površine pod tom ratarskom kulturom i to na razinu koja se ne pamti.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 115
  • 160
  • 0

S iznosom od 574 eura za tonu, cijena uljane repice gotovo je dosegla rekord od kraja travnja, piše Agrarheute gdje konstatiraju kako su cjenovne vrijednosti ove uljarice općenito porasle posljednjih pet dana za 35 eura, a taj bi se trend mogao i nastaviti. Na kanadskoj burzi ona je dosegla 591 €/t i to nakon korekcije prognoze žetve, a koja je povezana s velikim vrućinama i sušom. 

Pretpostavlja se i da će europske cijene slijediti ovaj smjer, kao i one za soju. Smatra se kako one dosežu ove vrijednosti zbog naglog rasta onih za palmino ulje u Maleziji.

U uredu za agroekonomska istraživanja i analize "Strategy Grains" smatraju kako će ovakva situacija vjerojatno potaknuti europske poljoprivrednike da povećaju površine pod tom ratarskom kulturom i to na razinu koja se ne pamti. 

Ograničena opskrba? 

U ovoj tvrtki prognoziraju da će proizvodnja uljane repice u Europskoj uniji doseći 17,03 milijuna tona što je nešto više od prošlogodišnjih 16,61 mil. t, ali i da će ukupna opskrba biti ograničena. Pored toga, raste zabirnutost zbog oštećenja usjeva uslijed vremenskih nepogoda zbog čega će padati i zaliha te uljarice s već niske razine koja je dosegnuta u sezoni 2020/2021. 

Uljana repica na globalnom tržištu postiže rekordne cijene

Uzrok ovome je slabiji uvoz u EU zbog vrlo visokih cijena kanadskih i australskih zaliha, ali istovremeno i povećan izvoz. 

Prema izvješću Europske komisije, do 8. kolovoza u EU je uvezeno 414.000 tona, a izvezeno 95.000 t. Najviše uvezene repice, 140.000 t, otišlo je u Njemačku, a glavni dobavljači bili su Australija i Ukrajina. 

Najveći proizvođač ove uljarice, prema globalnoj internetskoj platformi za trgovinu Tridge, je Kanada, s 18,6 milijuna tona u 2020. godini. Ta je zemlja ujedno i najveći izvoznik. Prošle je godine zabilježila pad proizvodnje od 8,33 posto u odnosu na prethodnu, 2019. Drugi najveći proizvođač je Kina s 13,5 mil. t, a slijedi ju Indija s 9 mil. t. 

Bliže se rokovi sjetve

Sjetva uljane repice ratare očekuje u narednim danima. Upitno je kako će se ona uopće moći obaviti s obzirom na ekstremne vrućine i nedostatak vlage. 

Prema ranijim savjetima, optimalno vrijeme za njezinu sjetvu je od 25. kolovoza do 5. rujna, no moguće je da će biti i prolongirana, o čemu će na Agroklubu uskoro biti više riječi. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cijena Rast Trend Tržište Zalihe Uvoz Izvoz Sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.