• Otkup duvana
  • 28.11.2019. 08:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Šamac

Hoće li opstati uzgoj duvana? Proizvođače zadesile nedaće

Maksim Petrović, direktor PZ "Obudovac" otkriva kako je proizvodnja berleja skoro ugašena sama od sebe, da je ima u minornim količinama, ali i da se postavlja pitanje opstanka ove djelatnosti.

Foto: Opština Šamac
  • 226
  • 18
  • 0

Privodi se kraju otkup duvana u Opštini Šamac. Poljoprivredna zadruga "Obudovac" za ovu je godinu ugovorila 50 hektara duvana tipa virdžinija i berlej sa oko 40 kooperanata, a do sada je otkupila 41 tonu. 

Maksim Petrović, direktor PZ "Obudovac" otkriva kako je proizvodnja berleja skoro ugašena sama od sebe, da je ima u minornim količinama, ali i da se postavlja pitanje opstanka ove djelatnosti, stoji u saopštenju na stranicama Opštine Šamac. 

"Zadesile su nas nedaće, pad proizvodnje posebno u Semberiji, gdje su zbog suše, slabog kvaliteta i malog prinosa količine duvana koji su predavali naši kooperanti veoma smanjene. U Posavini je to nešto bolje, ali, inače, količine za otkup su male", rekao je Petrović i dodao da je prinos pao na oko tonu po hektaru.

Petrović je dodao da su ispoštovani svi zakonski okviri i da je obaveza, prema postojećim propisima, da do 30. septembra bude završena procjena prinosa na parcelama.

Opštinski podsticaji od oko 10 feninga po kilogramu do sada su uredno isplaćivani kooperantima.

"Republički podsticaj prošle godine iznosio je do 15 odsto od prosječne otkupljene vrijednosti, što je bilo 35 feninga po kilogramu, a vidjećemo koliko će ove godine biti", zaključio je.


Tagovi

Otkup duvana Uzgoj duvana Maksim Petrović PZ Obudovac Pad proizvodnje Podsticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.