Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.12.2017. 15:00

Heljda i zob - najprofitabilnije žitarice u Ukrajini?

Prema prognozi akademika ukrajinske Nacionalne akademije poljoprivrednih znanosti Jurija Lupenka, najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 bit će zob i heljda.

Foto: Randy Caldwell / Flickr
  • 269
  • 12
  • 0

Rumunjski poljoprivrednici postaju sve zainteresiraniji za sjetvu uljarica, dok se površina pod žitaricama (pšenicom, kukuruzom i ječmom) smanjuje. Kako izvještava UkrAgroConsult, u sezoni 2017/18, u Rumunjskoj je posijano oko 6% žitarica manje od petogodišnjeg prosjeka. Nasuprot tome, površina pod uljaricama (uljanom repicom, suncokretom i sojom) bilježi novi rekord, tako da će ove godine biti posijano 31% više uljarica više od petogodišnjeg prosjeka.

Suncokret dominantna kultura

Kada je riječ o sjetvi uljarica, u sezoni 2017/18, rumunjski ratari su, tradicionalno, glavnu ulogu dodijelili suncokretu. Međutim, ova sezona je obilježena rastom površina i pod ostalim uljaricama. Tako da je soja posijana na 40%, a uljana repica na 25% više površina nego lani. Ipak, treba napomenuti da je proizvodni potencijal ograničen prošlosezonskom sušom i visokim temperaturama zraka, kao i nešto manjim prosječnim prinosom koji se kretao oko dvije tone po hektaru.

Prognoziran nastavak rasta izvoza rumunjskog suncokreta

Rumunjska je u sezoni 2016/17 suncokretom opskrbljivala 42% tržišta Evropske unije, zbog čega je ta zemlja vrlo važan igrač na EU tržištu uljarica. Ako se uzime u obzir rekordan ovogodišnji prinos suncokreta i slabo zanimanje za rast domaće prerade, u sezoni 2017/18 može očekivati daljnji rast izvoza rumunjskog suncokreta.

Izvozne cijene ukrajinske pšenice miruju

Izvozno tržište ukrajinske pšenice je prošli tjedan uglavnom bilo stabilno. Cijene krušnog zrna s 12,5% proteina su ostale na istoj razini kao i tjedan dana ranije, dok pšenica s11,5% proteina, koja čeka na decembarsko/januarsku isporuku bilježi blaži pad. Ukrajina je tijekom novembra ostvarila sličan izvoz pšenice kao i prošle godine, a najveći uvoznici su bili Egipat, Indonezija i Bangladeš. Istovremeno, na domaćem tržištu se vidi promjena trenda smanjenja cijena. Cijene domaćih žitarica su u Ukrajini porasle u prosjeku za 1,5%, pod utjecajem valutnog faktora, a najviše zbog pada deviznog tečaja prema američkom dolaru.

Ukrajina: Heljda i zob najprofitabilnije žitarice

Prema prognozi akademika ukrajinske Nacionalne akademije poljoprivrednih znanosti Jurija Lupenka, najprofitabilnije žitarice u sezoni 2017/18 bit će zob i heljda. Očekuje se da će marža za proizvodnju usjeva u 2017. godini biti 25%, dok je na primjer 2016. godine marža iznosila čak 43%, napominje Lupenko. Ukupna marža za proizvodnju žitarica bit će gotovo upola manja nego lani i iznositi na 20,8%.

Pšenica i raž u Ukrajini sve profitabilniji

Prema procjenama stručnjaka, profitabilnost pšenice i raži će nastaviti rasti, pa bi trebala dostići 34,2% u odnosu na 31,7% iz 2016. godine. Najveći pad profitabilnosti bilježi proizvodnja graška, a taj pad je lani iznosio rekordnih 76,8%. Marža za proizvodnju kukuruza, u Ukrajini, bit će 5,5 puta manja i iznositi na 8,3%, što je ozbiljan pad u odnosu na 45,7% u 2016. godini.

Ukrajina: Žetva uljarica se završava

Žetva uljarica u Ukrajini je pri kraju. Suncokret je do sada požnjeven sa 5.921 terahektara (99% posijanih površina) a uskladišteno je 11.886 hiljdada tona i ostvaren prinos od 2,01 tone po hektaru. Soja je sakupljena sa 1.938 terahektara (9,2% više nego u istom periodu lani). Ukupan urod iznosi 3.740 tona a prosječan prinos je 1,93t/ha (15,7% manje nego u istom periodu 2016).

Rusija: Zalihe pšenice 20% veće nego lane

Prema podacima ruskog državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica, u silosima i mlinovima, 1. novembra kretale su se oko 56,36 mega tona, odnosno 16% više nego na isti dan prošle godine. Dobavljači i prerađivači držali su 20,9% više pšenice nego prije godinu dana ili oko 15,65miliona tona, uključujući 11,04 Mt mlinske pšenice (27,9% više nego u istom periodu lani).

Veliki pad zaliha ruskog kukuruza

Zalihe ječma su porasle za 15,6% na 2,23 mega tona, dok su zalihe heljde postale 1,2% (94 hiljade), a zalihe zobi su porasle za 16% i iznosile 166 hiljada tona, dok su, s druge strane, zalihe raži povećane za 6,3% do 632 hiljade tona. Stanje zaliha kukuruza je početkom novembra bilo za 23,6% manje u odnosu na 2016. godinu i iznosilo 1,01 megatona.

Foto: Randy Caldwell / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.