Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Milijunske štete
  • 13.08.2015. 16:30

Grad i suše za sobom ostavili milijunske štete

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj zbrajaju štete. Ono što nije uništio grad, dotukla je suša, a procjenjuje se da bi šeta mogla iznositi više od 85 miliona eura. Novačana pomoć Ministarstva nije izgledno rješenje.

Foto: depositphotos.com
  • 68
  • 4
  • 0

Šteta na poljoprivrednim usjevima u Republici Srpskoj svakim danom sve je veća. Ono što nije opustošio grad, dotukla je suša, a poljoprivrednim proizvođačima ostaje samo da zbrajaju štete, jer pred vremenskim uvjetima su nemoćni.

Više od 85 miliona eura štete

Procjenjuje se da će štete na poljoprivrednim usjevima u Republici Srpskoj biti veće od 85 miliona eura. Prema sadašnjem stanju stvari, od resornog ministarstva ne može se očekivati naknada štete, jer i sami su poljoprivrednici svjesni da novca za to nema. Iz Ministarstva su poručili kako poduzimaju sve što je u njihovoj mogućnosti preko stručnih službi koje su na raspolaganju proizvođačima po pitanju stručne pomoći oko navodnjavanja, zaštite, protivgradnih mreža. No to nije dovoljno.

Ugrožen stočni fond

Štete na kukuruzu su nepovratne i sada mu više nikakva kiša ne bi pomogla, a i ona koja je padala prije nekoliko dana u nekim dijelovima RS-a, prema riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, donijela je više štete nego koristi. On je za Nezavisne novosti istaknuo da preporuča poljoprivrednicima da kupuju stočnu hranu, kako ne bi došlo do rasprodaje stoke. Već sada se radi silaža od nekvalitetnog kukuruza ili čak onog koji nema zrna pa je jasno će bez kupovine hrane biti ugrožen stočni fond, a njegova obnova poslije zahtjeva puno vremena, ali novaca koji poljoprivrednici nemaju.

Nastavljen niz loših godina

Problem dodatno produbljuje i činjenica da ovo nije prva katastrofalna godina i da su poljoprivrednici već davno istrošili zalihe za sanaciju, ako su ih i imali, a većina nije, nego su ovisili o isplati podsticaja i odšteta. Prisjetimo se samo prošlogodišnjih poplava u kojima su brojni poljoprivrednici pretrpjeli goleme gubitke od koji bi se i u najboljim uvjetima oporavljali godinama. A uslijedila je godina u kojoj vremenski uvjeti, ne da nisu bili najbolji, nego su bili iznimno loši. Prema riječima Usorca, ovo je čak šesta godina u kojoj se samo nižu sve lošiji vremenski uvjeti.

Važno je godinu završiti sa što manje gubitaka

Ova posljednja suša, uništila je svaku nadu u bilo kakav oporavak. Sada je samo važno da se iz ove godine poljoprivrednici izvuku za što manje gubitaka i nekako prežive do iduće, nadajući se da se neće dogoditi i sedma u nizu loših poljoprivrednih godina.

Foto: depositphotos.com; tadija


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ratari Poljorpivredni proizvođači Štete Grad Suša Stočni fond Vladimir Usorac Kukuruz Stočna hrana Gubitak Odštete Poticaji