Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 18.08.2016. 12:00

Gotova sezona za EU žitarice - tko je na dobitku?

Prognoze za američki kukuruz i rusku pšenicu podignule su se oštro i najavile nove rekorde, zasjenivši crna očekivanja za europske žitarice.

Foto: bigstockphoto.com
  • 121
  • 6
  • 0

Cijene britanskih budućnosnica pšenice popele su se iznad 130 funti/t prvi put od listopada 2015., kako je sterling padao naspram dolara i eura.

Britanske cijene pšenice su sve više bile pod pritiskom kako je žetva napredovala. Kretanja na međunarodnim tržištima su izmiješana.

Globalne zalihe žitarica na kraju sezone 2016/17 prognozirane su za više od12Mt nego mjesec prije kada je bilo 508Mt (487Mt, 2015/16). Prognoze za američki kukuruz i rusku pšenicu podignule su se oštro i najavile nove rekorde, zasjenivši crna očekivanja za europske žitarice.

Američki kukuruz i ruska pšenica oštro naprijed

EU meka pšenica i ječam ove će sezone biti proizvedeni u manjoj mjeri zbog loših vremenskih prilika koje su pogodile usjeve, posebno u Francuskoj i Njemačkoj. Djelomično je takve prognoze pokvarilo povećanje prinosa za južnu i istočnu Europu gdje je količina prinosa zadovoljavajuća. No loša kvaliteta usjeva ipak je vratila prognoze u realnost.

Proizvodnja meke pšenice smanjena je za 7.7Mt na 137.9Mt (151.2Mt, 2015/16), dok su usjevi ječma smanjeni za 1.5Mt na 60.6Mt (61.2Mt, 2015/16).

Suša ograničava rast kukuruza

Suši od idealnih uvjeta smanjuju kasni rast europskog kukuruza, dok je nedavna kiša donijela vlagu potrebnu za rast usjeva u Ukrajini. Pretežno suho vrijeme je ponovno prognozirano za obje regije i ostat će na oku prognostičara.

Britanski izvoz pšenice i ječma ostao je snažan u junu, sa sveukupnim pošiljkama u 2015/16 do 2.85Mt i 1.99Mt. Argentinske površine pod pšenicom su procijenjene na 4.6Mha za 2016/17 za 0.1Mha više nego prošlog mjeseca i 1.2Mha više nego 2015/16.

Smanjenje cijene pšenice za mlinsku industriju dogodilo se iz dva razloga. Prvo, žetva je u tijeku, a zalihe dolaze na tržište. Drugi razlog je potencijal za bolju kvalitetu pšenice ove godine.

Foto: bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sezona Pšenica Zalihe Cijene Ječam Kukuruz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."