Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 03.10.2017. 13:00

Gledali polja i razgovarali o podsticajima

U Kozarskoj Dubici održana je manifestacija "Dani polja kukuruza i soje 2017" gdje je predstavljeno 54 hibrida kukuruza i osam sorti soje. Osim prinosa, proizvođače je zanimalo kako će Vlada RS riješiti problem šteta od suše i kada će se krenuti s podsticajima za nadolazeću jesenju sjetvu.

Foto: vladars
  • 222
  • 22
  • 0

Na centralnoj manifestaciji "Dani polja kukuruza i soje 2017", koja je održana u Kozarskoj Dubici, u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavljen je ogled sa 54 hibrida kukuruza i osam sorti soje renomiranih selekcijskih kuća.

Ogled je u prisustvu brojnih poljoprivrednih proizvođača i učenika srednjih poljoprivrednih škola, predstavljen na površinama preduzeća "Jelena" u Drakseniću, a tokom manifestacije obavljena je žetva i vaganje svih hibrida kukuruza i sorti soje, te prezentacija dobijenih rezultata.

Pokazni ogled je važan za proizvođače

"Cilj nam je da našim poljoprivrednim proizvođačima prikažemo neke nove hibride, nove sorte i tehnologije gajenja koje mogu da primijene na svojim parcelama", izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić pojasnivši da svake godine postave 30 poljskih ogleda, ne samo ratarskih već i drugih kultura.

"Ovo je naš centralni događaj na kojem je ogled postavljen na četiri hektara površine. Imamo 54 hibrida kukuruza i osam sorti soje jer je u savjetodavnom radu uvijek važno da proizvođačima nešto kažete, a zatim to i pokažete na samoj parceli", rekao je Pašalić.

Govorilo se o podsticajima

Prema Pašalićevim riječima, ova je godina za poljoprivredne proizvođače veoma teška i komplikovana, sa lošim uslovima za proizvodnju i gubicima koji premašuju 40 odsto kada je riječ o proizvodnji kukuruza.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica izjavio je da centralnom manifestacijom "Dani polja kukuruza i soje" Ministarstvo poljoprivrede daje veliki značaj Kozarskoj Dubici i poljoprivrednim prozvođačima te opštine. On je najavio da je sa pomoćnikom ministra poljoprivrede razgovarao o podsticajima za nadolazeću jesenju sjetvu.

"U narednih desetak dana očekujemo realizaciju projekta regresiranog dizel goriva za jesenju sjetvu, a u doglednom periodu i novčane podsticaje za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju registrovanih poljoprivrednih proizvođača", precizirao je Tica dodavši da je izuzetno važna odluka resornog Ministarstva da se upusti u problem rješavanja pitanja u vezi sa štetom od suša, tokom ove i naredne godine.

Prinosi kukuruza dvije do 10 tona po hektaru

Vlasnik preduzeća "Jelena" Marko Vlajisević je istakao značaj održavanja manifestacije "Dani polja kukuruza i soje".

"Smatram da proizvođači imaju šta da vide i saznaju jer smo okupili sve važne sjemenske kuće i agronome, koji su danas na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima za sva njihova pitanja", rekao je Vlajisević i dodao da u ovoj godini, koju je ocijenio veoma teškom za proizvođače kukuruza i soje, prinosi kukuruza iznose od dvije do 10 tona po hektaru u zavisnosti od uslova, zemljišta i agrotehnike.

"Sarađujemo sa oko 300 kooperanata od kojih otkupljujemo kukuruz, soju i pšenicu i mislim da su proizvođači zadovoljni", dodao je Vlajisević.

Foto: vladars


Tagovi

Ogledno polje Dani polja Kozarska Dubica Hibridi kukuruza Boris Pašalić Podsticaji Miroslav Tica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer