• Uzgoj žita
  • 20.06.2020. 13:00

FARMOFIT: Uskoro kreće prijem žita sa domaćih oranica

Zahvaljujući širokom području uzgoja i evidentnim klimatskim razlikama, očekuje se da će prijem žita potrajati do mjesec dana.

Foto: Farmofit
  • 302
  • 353
  • 0

Početkom jula započinje prijem žita u Fabrici stočne hrane "Farmofit". Fokus je na pšenici i ječmu, ali i zobi i tritikalu, a očekuje se da će prosjek količina isporuke biti kao i prethodnih godina. Svi uslovi za prijem žita su obezbijeđeni. Na prvom mjestu skladišta i sistemi za direktan prijem i transport, kao i kapaciteti za sušenje i laboratorijsku analizu kvaliteta isporučenog žita. 

Kooperantska proizvodnja je pod stalnim nadzorom stručnih lica, od momenta pripreme zemljišta, sjetve žitarica, prihrane, zaštite pa sve do žetve. Ovakav sistem saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima pokazao se uspješnim jer objedinjuje sve važne elemente u proizvodnji - najkvalitetniji repromaterijal, besplatnu savjetodavnu podršku i nadzor u proizvodnji, te siguran plasman ili uslugu čuvanja proizvedenih žitarica. 

Fokus je na unaprjeđenju kvaliteta

Milan Rapić, komercijalni direktor u FHS "Farmofit" ističe kako je ove godine planiran otkup oko 3.000 tona pšenice i 500 tona ječma. "Najveći dio žita se uzgaja u Lijevču dok će se manje količine otkupiti iz Posavine i Glamoča. Zahvaljujući širokom području uzgoja i evidentnim klimatskim razlikama, očekuje se da će prijem žita potrajati do mjesec dana. Cijena žita će se, kao i svake godine, definisati u skladu sa berzanskim cijenama", navodi Rapić.

Najveći uzgoj žita je u Lijevče polju

Zorana Borjanović, dipl. inž. tehnologije u FHS "Farmofit" navodi kako će se tokom prijema iz svake isporuke vršiti uzorkovanje i analiza kvaliteta žita. "Fokus će biti na određivanju vlage, hektolitarske mase, te eventualnom prisustvu primjesa. Pomoću organoleptičke analize utvrdiće se da li žito posjeduje karakterističan izgled, te svojstven miris za pojedinačne vrste. Posebna pažnja posvetiće se i utvrđivanju prisustva mikotoksina u žitu, zbog otežanih proizvodnih uslova i česte pojave kiše tokom perioda gajenja žita", objašnjava Borjanović.

Optimalna osnova za stočnu hranu

Zahvaljujući vlastitoj i savremeno opremljenoj laboratoriji, te veoma stručnom osoblju, u FHS "Farmoft" moguće je tokom jednog dana prijema uraditi veliki broj pouzdanih analiza, koje su osnova za buduću proizvodnju najkvalitetnije stočne hrane.

Svi kooperanti imaju mogućnost besplatne laboratorijske analize žitarica prije žetve, kako bi se što preciznije definisali svi elementi kvaliteta i odredilo pravo vrijeme za žetvu.

Kvalitet domaćeg žita je na visokom nivou

Za više informacija o uslovima, rokovima i metodologiji prijema žita, obratite nam se putem telefona: 051/860-213 ili na mail: info@farmofit.ba.

Samo je jedan PRIRODAN IZBOR!


Tagovi

Prijem žita Uzgoj žita Kooperantska proizvodnja Milan Rapić Zorana Borjanović Stočna hrana Farmofit Analiza žitarica


Autor

Petar Ninić

Petar Ninić je stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.