Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 05.07.2020. 15:00

EU očekuje najlošiju žetvu uljane repice unazad 14 godina?

Najveći razlog pada je suša u aprilu i maju, a nakon toga, jaka kiša koja je pala u junu nanijela je velike štete ovoj uljarici.

Foto: JumpStory
  • 68
  • 7
  • 0

Poljoprivrednici bi ove godine mogli imati najlošiju žetvu uljane repice, sličnu onoj iz 2006. godine, najavljuju analitičari Strategie Grains. Iako njihovi podaci nisu 100% tačni, činjenica da je Europska komisija objavila slične prognoze da naslutiti kako će se ovaj loš scenarij uistinu i dogoditi. 

Kiša i insekti glavni problem

Bez Velike Britanije, u kojoj će se takođe žetva smanjiti s 1,75 na 1,27 miliona tona zbog značajnog smanjena površina, prinosi uljane repice u Europskoj uniji prema Grainsu predviđaju se na 16,5 mil. tona dok Komisija najavljuje još manje, samo 15,41 mil. t.

Najveći razlog pada, kako piše farmer.pl, suhi su uslovi koji su negativno uticali na rast usjeva, odnosno, nadprosječne temperature kao i nedovoljne količine padavina u aprilu i maju. Nakon toga, jaka kiša koja je pala u junu nanijela joj je velike štete, a takođe, analitičari tvrde kako su ovu uljaricu u velikom dijelu Europe uslijed svih vremenskih uslova napadale i štetočine.

Povećati će se uvoz?

Iako su prve procjene uvoza bile 5,5 mil. tona, Komisija ga je na temelju zadnjih istraživanja povećala na 6 mil. t. Najvažniji dobavljač europskog tržišta je Ukrajina u kojoj se očekuju novi rekordi, a nakon nje Kanada i Australija.

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Podsjećamo i Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) nedavno je objavilo svoju prognozu za sveukupne prinose koje je takođe u padu zbog proljetne suše.

Proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju procijenjena je na 128,4 miliona tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 mil. tona.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva Suša Padavine Strategie Grains Komisija Uvoz Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.