Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • pšenica
  • 09.07.2021. 17:00

Ekstremne temperature nisu smetale pšenici - ostvareni prinosi od 7 t/ha

Može se reći da se na području Županije Posavske skidaju iznimno dobri pa čak i rekordni prinosi pšenice.

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 60
  • 119
  • 0

Ova godina je za proizvođače strnih žitarica predstavljala izvjestan izazov uslijed neuobičajenih vremenskih prilika kao što je bila pojava nešto nižih temperatura krajem četvrtog i početkom petog mjeseca, a potom izuzetno visokih vrijednosti i suše od sredine prošlog mjeseca.

Očekivani su nešto niži prinosi, naročito pšenice, zbog dejstva skoro pa ekstremnih, tropskih, vrijednosti za vrijeme zriobe što je dovelo do naglog gubitka vlage i formiranja sitnog i šturog zrna.

No ipak, zahvaljujući dovoljnim količinama oborina u toku vegetacije i njihovom povoljnom rasporedu, te provedenim potrebnim agrotehničkim mjerama nije bilo većeg negativnog utjecaja na sam prinos i kvalitetu zrna. Naprotiv, može se reći da se na području Županije Posavske skidaju iznimno dobri pa čak i rekordni prinosi, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te županije.

Završena je i žetva ječma, koji je u ovom dijelu naše zemlje bio zasijan na površini od oko 550 hektara, sa ostvarenim prosječnim prinosima 7,5 t/ha. Što se tiče pšenice, ona zauzima otprilike 4.500 hektara oranica i ovih dana obavljaju se preostali radovi oko žetve tog krušnog žita. Sada je najveća svakodnevna briga tamošnjih poljoprivrednih proizvođača da sve tekuće aktivnosti privedu kraju prije potencijalne kiše i da žito zatim na vrijeme uskladište.

Kvaliteta ovogodišnjeg roda izuzetna !

Prema podacima sa terena može se reći da je za ratare ovo jedna od boljih sezona, kada je u pitanju sam prinos i kvaliteta zrna pšenice. Za sada, prosječni urod iznosi oko 6-7 t/ha sa srednjom hektolitarskom masom oko 80, što uz vlagu zrna od 12-13 procenata, govori u prilog dobroj kvaliteti ovogodišnjeg roda te žitarice.

"Za naše ratare, osim prinosa zrna pšenice, značajna je i otkupna cijena koja je ove godine od strane većine otkupljivača, formirana nešto ranije i kreće se od 0,33-0,40 KM/kg ovisno o klasi kvalitete žita, odnosno utvrđenim parametrima kakvoće, tačnije sadržaju proteina i vrijednosti hektolitarske težine", napominju iz tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.

Visoke temperature smanjuju prinose žita, kod pšenice moguć i toplotni udar

Kako smo nedavno pisali, aktuelne vremenske prilike dovele su do promjena na usjevima i to je naročito izraženo kod navedene strnine. Ipak kvalitet zrna je odgovarajući, zato što su na većini oranica zasijane one sorte koje mlinari i traže. 


Tagovi

Žetva pšenice Visoke temperature Prinosi pšenice Rekordni prinosi Kvaliteta zrna Mlinari Otkupna cijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.