Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 29.06.2015. 17:00

Ekstremne štete uroda uljane repice?

Suša pogađa njemačke usjeve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak uroda.

Foto: depositphotos.com,
  • 67
  • 3
  • 0

Kina mijenja strategiju državnog otkupa žitarica. Država naime, neće više otkupljivati uljanu repicu koja se tako nagomilava, već će uvesti subvencije za ključne proizvođače. Tako se očekuje i pad uvoza uljane repice u tu zemlje, što bi moglo poljuljati odnose izvoznika i uvoznika na globalnom tržištu.

Suša pogađa njemačke usjeve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak uroda. Kako će se potražnja za kanadskom uljanom repicom vjerojatno smanjiti, postavlja se pitanje tko će preuzeti ulogu Kine u opskrbnom lancu uljarica?

Kina smanjuje uvoz repice

Kina je najavila da će ukinuti svoju shemu gomilanja uljane repice ove sezone. Država više neće otkupljivati žitarice, već će uvesti potpore za ključne regije. Očekivani pad kineskog uvoza repice za 12% mogao bi imati utjecaja na potražnju za ključne izvoznike, posebno Kanadu.

Smanjene prognoze za njemačku repicu

Njemačka udruga poljoprivrednih zadruga smanjila je svoje prognoze za ozime usjeve uljane repice za 240Kt na 4.99Mt, s očekivano manjim prinosima, što je rezultat i dalje sušnih vremenskih uvjeta u zemlji. Najnovija izvješća sugeriraju da se razina vlažnosti tla u dijelovima Njemačke približava kritičnoj razini i bez padalina bi se u bliskoj budućnosti prinos mogao znatno smanjiti.

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Suša Uljarice Ozimi usjevi Njemačka Strategija Kina Kanada Smanjeni prinos Državni otkup Izvoznik uljane repice Pad uvoza Vlažnost tla


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."