Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 13.11.2016. 18:00

Egipatska potražnja diže cijenu ruske pšenice

Prošlonedjeljne izvozne cijene ruske pšenice povećale su se u prosjeku za 3 dolara po toni. Za to su zaslužne zemlje uvoznici, a među njima naročito Egipat.

  • 199
  • 18
  • 0

Cijene ruske pšenice, na izvoznom tržištu, nastavljaju da rastu, prenosi portal UkrAgroConsult. Prošlonedjeljne izvozne cijene ruske mlinske pšenice, koja u luci Novorosijsk čeka na novembarsku isporuku, povećale su se u prosjeku za 3$/t.

U manjim lukama cijene su, takođe, tokom nedjelje ojačale za gotovo 1-3$/t. Za rast izvoznih cijena ruske pšenice zaslužni su uvoznici, a među njima se naročito ističe Egipat. Rezultati posljednjeg tendera pokazali su da su cijene ruske pšenice porasle za 3-4 dolara.

Ključni uvoznici: Egipat, Alžir, Indonezija, Izrael i Japan povećali su svoje kupovine. S druge strane uprkos stabilnoj rublji zabilježen je i rast domaće pšenice na ruskom tržištu.

Izvor:blackseagrain.net

Foto:bigstockphoto.com/Orestligetka


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Rusija Svjetsko tržište Pšenica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.