AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Egipatska potražnja diže cijenu ruske pšenice

Egipatska potražnja diže cijenu ruske pšenice

Svjetsko tržište žitarica

Egipatska potražnja diže cijenu ruske pšenice

Datum: 13.11.2016. 18:00

Kategorija:

Ratarstvo

Prošlonedjeljne izvozne cijene ruske pšenice povećale su se u prosjeku za 3 dolara po toni. Za to su zaslužne zemlje uvoznici, a među njima naročito Egipat.

Cijene ruske pšenice, na izvoznom tržištu, nastavljaju da rastu, prenosi portal UkrAgroConsult. Prošlonedjeljne izvozne cijene ruske mlinske pšenice, koja u luci Novorosijsk čeka na novembarsku isporuku, povećale su se u prosjeku za 3$/t.

U manjim lukama cijene su, takođe, tokom nedjelje ojačale za gotovo 1-3$/t. Za rast izvoznih cijena ruske pšenice zaslužni su uvoznici, a među njima se naročito ističe Egipat. Rezultati posljednjeg tendera pokazali su da su cijene ruske pšenice porasle za 3-4 dolara.

Ključni uvoznici: Egipat, Alžir, Indonezija, Izrael i Japan povećali su svoje kupovine. S druge strane uprkos stabilnoj rublji zabilježen je i rast domaće pšenice na ruskom tržištu.

Izvor:blackseagrain.net

Foto:bigstockphoto.com/Orestligetka

Broj pregleda članka: 166; Uspješnost članka: 10.3

Tagovi: Pšenica, Rusija, Svjetsko tržište

Ključne riječi članka: egipatska, potraznja, dize, cijenu, ruske, psenice, ruske, pšenice, cijene, ruske pšenice, cijene ruske, cijene ruske pšenice


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.