Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište pšenice
  • 26.09.2016. 18:00

Egipat ipak kupio rusku pšenicu - cijena pada!

Kako javlja UkrAgroConsult Egipat je nakon dvonedjeljnog oklijevanja prihvatio da kupi 240 hiljada Mt pšenice iz Rusije po nešto višoj prosječnoj cijeni od 187,03 $/t, koja je na prethodnom tenderu iznosila 185,52 $/t.

Foto: bigstockphoto.com, smart.art
  • 136
  • 14
  • 0

Kako javlja portal UkrAgroConsult, Egipat je nakon dvonedjeljnog oklijevanja prihvatio da kupi 240 hiljada Mt pšenice iz Rusije po nešto višoj prosječnoj cijeni od 187,03 $/t, koja je na prethodnom tenderu iznosila 185,52 $/t. Uprkos tome, tokom protekle sedmice došlo je do pada cijene ruske pšenice zbog smanjenja cijene na izvoznom tržištu.

Pad cijene pšenice za 12,5%

Portal UkrAgroConsult prenosi da je cijena ruske pšenice pala za 12,5%, odnosno u prosjeku 2$/t. Na smanjenje cijene utiče situacija na čikaškoj berzi, kao i nastavak priče o prisustvu gljivice ergot u pšenici iz Rusije zbog čega je nastao zastoj u trgovini sa Egiptom. Na pad cijene takođe utiču i kretanja na tržištu pšenice koja se koristi u prehrambenoj industriji.

Ove nedjelje je smanjena izvozna cijena prehrambene pšenice, koja se nalazi u komercijalnoj luci Novorosijsk a koja je trebala da bude isporučena tokom septembra i oktobra. Ta cijena je smanjena u prosjeku za 1-2 $/t, tako da sada iznosi 152-153 $/t. Značajna ponuda na tržištu se i dalje razmatra, ali je potražnja uvoznika ograničena.

Foto: bigstockphoto.com, smart.art


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Egipat Rusija Pšenica Svjetsko tržište Cijena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.