AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Egipat ipak kupio rusku pšenicu - cijena pada!

Egipat ipak kupio rusku pšenicu - cijena pada!

Tržište pšenice

Egipat ipak kupio rusku pšenicu - cijena pada!

Datum: 26.09.2016. 18:00

Kategorija:

Ratarstvo

Kako javlja UkrAgroConsult Egipat je nakon dvonedjeljnog oklijevanja prihvatio da kupi 240 hiljada Mt pšenice iz Rusije po nešto višoj prosječnoj cijeni od 187,03 $/t, koja je na prethodnom tenderu iznosila 185,52 $/t.

Kako javlja portal UkrAgroConsult, Egipat je nakon dvonedjeljnog oklijevanja prihvatio da kupi 240 hiljada Mt pšenice iz Rusije po nešto višoj prosječnoj cijeni od 187,03 $/t, koja je na prethodnom tenderu iznosila 185,52 $/t. Uprkos tome, tokom protekle sedmice došlo je do pada cijene ruske pšenice zbog smanjenja cijene na izvoznom tržištu.

Pad cijene pšenice za 12,5%

Portal UkrAgroConsult prenosi da je cijena ruske pšenice pala za 12,5%, odnosno u prosjeku 2$/t. Na smanjenje cijene utiče situacija na čikaškoj berzi, kao i nastavak priče o prisustvu gljivice ergot u pšenici iz Rusije zbog čega je nastao zastoj u trgovini sa Egiptom. Na pad cijene takođe utiču i kretanja na tržištu pšenice koja se koristi u prehrambenoj industriji.

Ove nedjelje je smanjena izvozna cijena prehrambene pšenice, koja se nalazi u komercijalnoj luci Novorosijsk a koja je trebala da bude isporučena tokom septembra i oktobra. Ta cijena je smanjena u prosjeku za 1-2 $/t, tako da sada iznosi 152-153 $/t. Značajna ponuda na tržištu se i dalje razmatra, ali je potražnja uvoznika ograničena.

Foto: bigstockphoto.com, smart.art

Broj pregleda članka: 112; Uspješnost članka: 8.6

Tagovi: Pšenica, Cijena, Rusija, Egipat, Svjetsko tržište

Ključne riječi članka: egipat, ipak, kupio, rusku, psenicu, cijena, pada, pšenice, cijene, tržištu, cijena


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.