• Žitarice i uljarice
  • 30.03.2019. 16:00

Drže rekordan nivo - raste izvoz ukrajinskog suncokretovog ulja

Ukrajinski izvoznici su od početka sezone u inostranstvo izvezli rekordnih 2,45 miliona tona suncokretovog ulja. Ta zemlja nastavlja da ubrzanim tempom izvozi kukuruz. Cijene ruske pšenice i dalje padaju, dok nasuprot tome dobro napreduje izvoz ječma iz Rusije.

Foto: Despositphotos/jovanjaric
  • 236
  • 19
  • 0

Ukrajinski izvoznici su u januaru 2019. u inostranstvo isporučili 496 hiljada tona suncokretovog ulja, odnosno 16% manje nego u decembru. Međutim, u prvih pet mjeseci ove sezone postavljen je novi izvozni rekord od 2,45 miliona tona, što je za 15% više nego u istom periodu lane. Kako prenosi UkrAgroConsult lista vodećih uvoznika ukrajinskog suncokretovog ulja nije pretrpjela značajne promjene. Indija je povećala kupovinu na 38% od ukupne količine izvezenog ulja iz Ukrajine. Istovremeno, značajna povećanja se vide u isporukama u Irak i Egipat. Osim toga, uvoznici iz Evropske unije povećali su kupovinu na 660,8 hiljada tona, dok su prije godinu dana države članice EU kupile 628 hiljada tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Ukrajina i dalje izvozi kukuruz rekordnim tempom

Ukrajna je u februaru 2019. godine izvezla rekordnu količinu kukuruza za taj mjesec - 3,7 miliona metričkih tona, što je najveći mjesečni obim još od decembra sezone 2013/14. Prema izvještaju UkrAgroConsult-a, ukupan ukrajinski izvoz kukuruza, u prvoj polovini sezone 2018/19. dostigao je 15,1 megatona, što je za 77% više u odnosu na period septembar-februar prošle sezone (8,5 megatona).

Kina povećala uvoz ukrajiskog kukuruza

Evropska unija, Kina i Egipat su bili najveći uvoznici ukrajinskog kukuruza u prvoj polovini ove sezone, kao i godinu dana ranije. Evropska unija je najveći kupac kukuruza iz Ukrajine. Udio izvoza se povećao na 63% u prvoj polovini sezone 2018/19, a među evropskim uvoznicima, najveća količina ukrajinskog kukuruza je isporučena je u Španjolsku - 2,8 miliona metričkih tona. Kina je drugi najveći potrošač kukuruza iz Ukrajine jer je znatno povećala kupovinu u prvom polugodištu 2018/19, na 1,5 megatona. 

Ruske izvozne cijene pšenice nastavile su da opadaju prošle nedelje

Izvozne cijene ruske pšenice i dalje padaju, pa je tako u sedmici iza nas cijena mlinske pšenice pala za 3-5 dolara po metričkoj toni. Kako prenosi UkrAgroConsult, cijena pšenice sa 12,5% proteina postala je niža za čak 20 $/t, pod pritiskom pada cijena hlebnog zrna na svjetskom tržištu i odsustva interesovanja uvoznika za nekonkurentnu rusku robu. 

Jordan povećao uvoz ječma iz Rusije za 12%

Prema preliminarnim podacima Rusija je u periodu juli-januar ove sezone izvezla 3,44 megatone ječma, što je 10% manje nego u istom periodu lane. UkrAgroConsult prenosi da je ta zemlja smanjila isporuke ječma na tržišta: Saudijske Arabije (-9%), Irana (-38%) i Turske (-23%). Istovremeno je primjetna potražnja ruskog ječma u zemljama Evropske unije, koje su već uvezle ukupno 154,5 hiljada tona te žitarice. Jordan je takođe pojačao uvoz ječma iz Rusije i to za 12% pa je ta zemlja u posmatranom periodu kupila 464,7 kliotona ruskog ječma.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz suncokreta Suncokretovo ulje Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Kina EU Jordan Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi