Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usevi
  • 25.08.2015. 14:00

Donesena rješenja za uništavanje GMO usjeva!

Usjevi pod GM sojom u RS će biti uništeni na ukupno 6,4 ha, ali poljoprivrednici smatraju da pod GM usjevima u RS ima znatno više površina od ovdje navedene.

Foto: depositphotos.com
  • 67
  • 4
  • 0

Inspektorat Republike Srpske potvrdio je da će u idućih nekoliko dana biti uništeni svi usevi genetski modificirane soje koji su nedavno pronađeni na području Republike Srpske. Izdana su rješenja za uništavanje spornih usjeva na ukupnoj površini od 6,4 hektara.

Podsjetimo, prije nekoliko dana objavljena je vijest da je na području Posavine i Semberije u Republici Srpskoj, po prvi put otkriveno postojanje usjeva genetski modifiicirane soje, čiji je uzgoj u Republici Srpskoj zakonom zabranjen.

Poljoprivrednici: Ovo nisu jedine površine pod GMO

Riječ je o relativno maloj površini i uništavanje ovih usjeva ne bi trebalo predstavljati veliki problem. No, kako prenose Nezavisne novine, prema mišljenju poljoprivrednika, ovo nisu jedine parcele pod GM sojom u Republici Srpskoj, odnosno, smatraju da su takve površine puno veće od spomenutih 6,4 hekatra. Poljoprivrednici ističu i da se GM soja u Republici Srpskoj koristi najviše za ishranu stoke.

U Republici Srpskoj nije dozvoljena upotreba GMO, kao ni proizvoda od GMO, a za prekršitelje su predviđene novčane kazne i to:

  • pravno lice - 5.000 - 15.000 KM
  • odgovorno lice u pravnom licu - 5.000 - 1.500 KM
  • fizičko lice - 300 - 1.500 KM

Prvi put potvrđeno postojanje GMO usjeva u RS

Iako se u pričama moglo čuti da parcele pod GM sojom u Republici Srpskoj postoje, to nikada prije nije potvrđeno. Poljoprivrednici se slažu u jednom, a to je da svakako treba kazniti one koji su sijali GM soju, ali i one koji su to sjeme u RS uvezli, jer nije proizvedeno u RS.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

GMO Uništavanje Upotreba Ishrana stoke Republika Srpska Soja Posavina Semberija Parcele Kazne

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]