Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GIKIL
  • 29.10.2016. 08:00

Domaće đubrivo za rodna polja kukuruza

Uspješno je završeno još jedno testiranje vještačkog đubriva KAN zasadom i uzgojem kukuruza u oglednom polju kompanije GIKIL.

Foto: GIKIL Corporate Communications
  • 385
  • 21
  • 0

U svrhu jačanja poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini i pokazivanja efikasnosti GIKIL-ovog proizvoda Agro tim "Global Ispat Koksne industrije" d.o.o. Lukavac uspješno je završio još jedno testiranje vještačkog đubriva KAN zasadom i uzgojem kukuruza u oglednom polju kompanije.

Tim povodom GIKIL je ugostio farmere s područja Bijeljine, Kalesije, Gračanice i Lukavca, te učenike Srednje poljoprivredne škole iz Živinica kojima su predstavljeni rezultati testiranja, te održano predavanje iz oblasti agronomije.

Predstavljeni su rezultati testiranja kvaliteta đubriva

"Cilj projekta ispitivanja kvaliteta đubriva u oglednom polju GIKIL-a je pokazivanje efektivnosti GIKIL-ovog KAN-a i podsticanje domaćih poljoprivrednika da koriste provjeren domaći proizvod prilagođen lokalnim uslovima, kao i edukacija poljoprivrednika o adekvatnim agrotehničkim mjerama koje će dati bolji prinos i kvalitet finalnog proizvoda", naveli su organizatori.

Prinos uručen mladom farmeru

Ove godine je cjelokupan prinos kukuruza iz oglednog polja GIKIL-a uručen mladom farmeru iz Orahovice kod Lukavca Adiju Bajriću, koji se takođe bavi proizvodnjom mlijeka i mjesečno isporučuje 6.000 litara svog proizvoda. Na ovaj način GIKIL kao društveno odgovorna kompanija želi da podrži samozapošljavanje i motiviše mlade poljoprivrednike kako bi poboljšali svoje prinose i konkurentnost u okruženju.

Prisutni su imali priliku da obiđu ogledno polje kukuruza, kao i fabriku za proizvodnju đubriva, gdje su se upoznali s cjelokupnim procesom nastajanja KAN-a, te da prisustvuju predavanju na temu kako povećati prinost i kvalitet proizvoda kroz različita mjerenja, koje je održao agronom prof. dr. Goran Perković.

GIKIL je ovim činom potvrdio svoje opredjeljenje da nastavi partnerstvo sa poljoprivrednicima u budućnosti i da kao tržišni lider kroz proaktivan odnos sa poljoprivrednom zajednicom da svoj udio znanju i pokaže tehnološku superiornost svog đubriva.

Foto: GIKIL Corporate Communications


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

GIKIL Testiranje Kukuruz Ogledno polje Domaće đubrivo KAN


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.