Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 12.08.2016. 18:00

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Prošlotjedne crne prognoze za francusku pšenicu pomogle su cijenama britanskih žitarica.

Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar
  • 445
  • 22
  • 0

Poljoprivredna politika drugih zemalja utjecat će na Veliku Britaniju. Brexit je stvorio priliku za kako bi Velika Britanija stvorila vlastitu poljoprivrednu politiku, međutim još nije poznato kojim će smjerom krenuti britanski poljoprivrednici.

Ono što je analiza pokazala je da SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland manje podupiru svoje poljoprivrednike nego EU.

Najviše oštećena meka pšenica

U globalu, prošlotjedne crne prognoze za francusku pšenicu pomogle su cijenama britanskih žitarica, dok je pad vrijednosti sterlinga imao malo utjecaja.

FranceAgriMer je prognozirao smanjen prinos za nekoliko francuskih žitarica u 2016., a najveći pad se očekuje za meku pšenicu koja je sa 7.07t/ha pala na 5.57t/ha, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Smanjena potražnja mlinske industrije

Sezona 2015/16 donosi i smanjenu potražnju mlinske industrije (uključujući bioetanol i škrob) za 4% s obzirom na sezonu 2014/15. No, količina domaće pšenice koja se koristila u industriji je na sličnoj razini, dok je količina uvozne pšenice 20% manja u sezoni 2014/15.

Količina pšenice koja se koristila u stočnoj hrani u Velikoj britaniji porasla je za 1% u sezoni 2015/16 na 4.6Mt. Potražnja za stočnim ječmom u lipnju i srpnju također je porasla za 3% u sezoni 2014/15 na 1Mt, dok je uporaba kukuruza pala za 5% na 336Kt.

60% britanskog ječma ovršeno je do kraja jula, dok je žetva ozime pšenice tek započela. Nisu samo francuski usjevi pogođeni vremenskim neprilikama, i Njemačka je pretrpjela štete.

Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Svjetsko tržište žitarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]