Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 03.06.2015. 09:00

Dobre prognoze za ječam

Trenutne projekcije pokazuju da bi proizvodnja šest glavnih izvoznika ječma u svijetu (EU, Rusija, Australija, Kanada, Ukrajina, Argentina) mogla pasti za oko 6 na 101Mt, što bi bila najniža razina od 2012/13. (96Mt). Dok je još dug put do sigurne procjene usjeva, početne prognoze ukazuju na potencijalne mogućnosti za Veliku Britaniju i EU.

Foto: depositphotos.com,
  • 69
  • 4
  • 0

Izvoz ječma bio je ključan za uspješnu sezonu Velike Britanije i EU u cjelini. U najnovijim procjenama britanske ponude i potražnje, Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije prognozira izvoz do 1.5Mt - što je najviša razina od 1999./00. U međuvremenu, EU je na putu do najveće količine ječma za izvoz nakon 16 godina. Kombinacija nižih globalnih zaliha i većih usjeva ječma u EU pomažu da se ove prilike nastave u sezoni 2015/16.

Globalne isporuke ječma zadovoljit će potrebe potražnje u sezoni 2015/16. Trenutne projekcije pokazuju da bi proizvodnja šest glavnih izvoznika ječma u svijetu (EU, Rusija, Australija, Kanada, Ukrajina, Argentina) mogla pasti za oko 6% na 101Mt, što bi bila najniža razina od 2012/13. (96Mt). Dok je još dug put do sigurne procjene usjeva, početne prognoze ukazuju na potencijalne mogućnosti za Veliku Britaniju i EU.

Nepovoljno vrijeme pogoduje EU izvozu

Konkretno, ukrajinski izvoz očekuje pad nakon nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su prošle jeseni pogodili usjeve ozimog ječma. Prema tome, predviđa se da će izvoz iz Ukrajine sljedeće sezone oštro pasti i da će zauzeti samo 9% globalnog izvoza u sezoni 2015/16, što je velik pad s obzirom da je prethodno prognozirano 16%.

Te prognoze će se ostvariti ukoliko El Nino vremenski poremećaj bude utjecao dodatno na australijske usjeve. Nadalje, izbori krajem ove godine također mogu dovesti do nesigurnosti s obzirom na izvoznu politiku i tako dati poticaj ozimim usjevima u Argentini. Međutim, nije sigurno da će to utjecati na proizvodnju u južnoj hemisferi, a i ukoliko je prognoza neutemeljena, mogli bismo vidjeti skok u kompetitivnosti.

Dok u Velikoj Britaniji situacija s obzirom na berbu 2015. još nije jasna, ta bi zemlja mogla dobro iskorititi početnu izvoznu potražnju. Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije (DEFRA) prognozira sličnu razinu dionica kao i prije godinu dana, a osim toga, funta je i dalje oko 8% slabija u odnosu na dolar. Vremenski uvjeti u glavnim zemljama izvoznicama će se pomno promatrati u narednim mjesecima.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @nilapictures


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žitarice Ječam Rusija Potražnja Kanada Argentina Velika Britanija Australija Svjetsko tržište Ministarstvo okoliša DEFRA Funta Ukrajinski izvoz Globalni izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."