Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 21.04.2018. 10:30

Dobra cijena i siguran otkup - razlog za sjetvu uljane repice

Uljana repica dobro podnosi sušu, a uspijeva i na šljunkovitom zemljištu pete - šeste klase.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 1.696
  • 63
  • 0

Siguran otkup i dobra cijena od 60 do 80 pfeniga po kilogramu, osnovni su razlozi sve većeg interesovanja ratara za proizvodnju uljane repice koja se intenzivno širi u Srpskoj. Pod ovom kulturom, koja je deficitarna na tržištu, trenutno je oko 1.700 hektara što je 29 posto više u odnosu na prošlu godinu. Za isti postotak prošle jeseni povećane su i površine u Semberiji, navodi RTRS

Uljana repica donosi veću zaradu u odnosu na strna žita. U usporedbi s kukuruzom, sjetva ovog ozimog usjeva jeftinija je za 30 posto, a otkupna cijena trostruko veća, pa sve više ratara uvodi ovaj usjev u plodored.

Ne škodi joj suša, a uspijeva i na šljunkovitom zemljištu

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, kaže da je uljanu repicu počeo sijati prije prije osam godina i da mi je za sada to isplativo, jer ovoj kulturi, kako ističe, ne škodi suša jer dobro zadržava vlagu.

Ova uljarica otporna je na različite vremenske neprilike, a uspijeva i na šljunkovitom zemljištu pete - šeste klase. Proizvodnja nije zahtjevna, a otkup osiguran, kako za domaće, tako i za tursko tržište, jer su uljarice oslobođene carine. 

Zadržavanje vode poremetilo planove 

Ugovorenu proizvodnju uljane repice za Bimal ima i PD Semberija na 356 hektara.

"Repica je sada u fazi cvjetanja. Očekujemo dobre prinose na pojedinim parcelama. Međutim, na nekim parcelama gdje je došlo do kasnijeg nicanja zbog vlage, prinos će biti malo rjeđi jer nismo stigli da izvršimo prihranu na vrijeme zbog vode koja je bila stalno prisutna", ističe Slobodanka Marković, rukovodilac biljne proizvodnje u PD "Semberija". 

Usjev je trenutno u odličnom stanju, pa ratari očekuju prinos do tri-tri i po tone po hektaru. Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povećane su i premije za industrijsku uljanu repicu i za te namjene bit će izdvojeno 100.000 maraka.

Osim podsticaja za otkupljenu uljanu repicu, ratari se nadaju da će iduće godine biti obezbijeđene i premije po hektaru zasijane uljane repice, kao za soju, što bi dodatno podstaklo ratare da povećavaju površine pod ovom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Semberija Cijena uljane repice Otkup uljane repice Uzgoj Slobodanka Marković Boško Radić Premije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.