Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni Vrh
  • 27.04.2022. 09:00
  • Čelinac

Divlje svinje uništavaju usjeve, vade tek zasijani kukuruz

U vrijeme lovostaja divlje svinje pustoše njive u Čelincu. Nemoćni i lovci i poljoprivrednici.

Foto: Depositphotos/johan10
  • 1.793
  • 445
  • 0

Na imanju farmera Radeta Trivića u selu Crni Vrh nadomak Čelinca divlje svinje već danima uništavaju usjeve kukuruza. Tek što je završio sjetvu, divljač je izrovila 20 posto od ukupno 12 dunuma površine pod ovom žitaricom.

Ovaj domaćin kaže da je njiva u blizini naseljenog mjesta te da ranijih godina nisu zalazile toliko duboko u selo. Ne pomažu ni večernje dežure jer se svinje pojavljuju u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima.

"Ove godine mi je prvi put došla divlja svinja, iz noći u noć se pojavljuje. Ja ih čekam do predvečer. Nije jednostavno ni čekati. Ne znam šta bih, ja nisam lovac, nemam oružje. Prije šest dana su se pojavile, a samo jednu noć nisu dolazile, sa subote na nedjelju. Vade mi tek posijano sjeme", kaže nam Rade.

Lovci nemoćni

U njegovoj njivi je 80 redova kukuruza načeto, neki do pola. Lovci su dodaje trenutno nemoćni jer je na snazi lovostaj, odnosno vrijeme kad se divlje svinje kote, pa je zabranjeno ubijanje.

Uništavaju usjeve i drugim poljoprivrednicima (Foto: Rade Trivić)

"Išao sam tražiti sredstvo koje ih odvraća i nisam mogao naći nigdje u Banjoj Luci, a rekli su mi da ono djeluje. Niko nema efikasnih metoda, neki kažu da svežem psa, a drugi da ona osjeti dokle pas može dohvatiti i prođe pored", objašnjava.

On kaže da problem imaju i sela u blizini velikih kompleksa industrijske plantaže crnogorične šume, 20-tak kilometara udaljena od njegovog. U opštini, gdje je podnio zahtjev za procjenu štete bilo je i drugih poljoprivrednika s istim problemom.

"U opštini su rekli da će doći da procjene štetu, ali ne znaju hoće li me ko obeštetiti, išli smo i prema Ministarstvu poljoprivrede RS da se odobri vanredni odstrel divljih svinja pošto i druga sela imaju veći problem", dodaje.

Električni čoban

Rade sije kukuruz kako bi prehranio krave na svojoj farmi koja broji 14 grla, bavi se proizvodnjom mlijeka od kojeg kaže, zbog niskih otkupnih cijena i velikih poskupljenja repromaterijala za sjetvu, ne uspijeva zaraditi za investicije poput električnog čobana.

"To je meni velika investicija, oko 1.000 KM, pored sve skupoće i rasta cijena nisam u mogućnosti", zaključuje naš sagovornik.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Kukuruz Usjevi kukuruza Čelinac Rade Trivić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.