Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dražev Dolac
  • 29.08.2023. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Divlje svinje preko noći sravnile silažni kukuruz sa zemljom

Nadležni savjetuju da se usjevi ograde električnim pastirom, no kako je riječ o velikim površinama, za to su potrebna izdašna sredstva koja poljoprivrednici nemaju.

Foto: AK grafika
  • 337
  • 106
  • 0

Poljoprivrednik Saudin Brzika, otac četvero maloljetne djece, iz sela Dražev Dolac, nadomak Gornjeg Vakufa - Uskoplja, preko noći je ostao bez usjeva silažnog kukuruza. Do samo prije nekoliko dana, njegova plantaža obećavala je kvalitetnu stočnu hranu, uprkos velikoj suši, a onda je krdo divljih svinja skršilo sve preko noći.

Parcela od tri dunuma kukuruza je potpuno uništena i sravljena sa zemljom. Kako će prehraniti stoku ni sam ne zna, jer su cijene stočne hrane u zadnje vrijeme veoma porasle, javlja Sahatkula.ba.

Brzika se, otkad zna za sebe, bavi poljoprivredom kao i većina stanovnika u tom selu. Osim silažnog kukuruza, proizvodi i krompir i kupus.

Divlje svinje pustoše usjeve širom naše zemlje. Nedavno su slične štete prijavili i farmeri s područja Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona.

Nadležni savjetuju da se usjevi ograde električnim pastirom, no kako je riječ o velikim površinama, za to su potrebna izdašna finansijska sredstva koja poljoprivrednici nemaju.

Bez ograde na parcelama poljoprivrednici ne mogu ni od lovačkih društava tražiti nadoknadu štete, a lovci su, s druge strane, zbog lovostaja nemoćni pomoći im. 

Naslovna fotografija: Depositphotos/GoranJakus/Sahatkula.ba


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Divlje svinje Kukuruz Silažni kukuruz Saudin Brzika Usjevi Lovci Lovostaj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.