Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Signali među biljkama
  • 18.05.2018. 09:00

Dimitrije Marković otkrio da kukuruz kojeg se dodiruje - šalje signale drugim biljkama koje tako postaju otpornije

U vremenu kada težimo zdravoj hrani ovo je pravi način da se utiče na smanjenje prisustva štetnih insekata u gajenim uslovima, rekao je Dimitrije Marković.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 1.507
  • 109
  • 0

Dimitrije Marković, docent dr. sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta ua Banjoj Luci, objavio je početkom mjeseca naučni rad u časopisu PLOS ONE, koji je brzo poslije objavljivanja dobio veliku globalnu medijsku pažnju.

U ovom radu pod nazivom "Aboveground mechanical stimuli affect belowground plant-plant communication", koji je promovisan u više od 70 svjetskih časopisa, pokazano je da biljke kukuruza koje su izožene vrlo kratkom dodiru, koji je primijenjen na površinu lista, emituju putem korijena kemijske materije koje susjedne nedodirivane biljke koriste kao pouzdan signal o prisustvu potencijalnog konkurenta. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da reakcija biljaka na prisustvo susjeda - potencijalnih konkurenata nije samo povezana sa mehaničkim dodirom koji biljke detektuju preko lista već i kemijskim signalima koje emituju dodirivane biljke putem korijena.

Nježno dodirivali listove pomoću četkice za šminkanje

Marković, koji je trenutno na postdoktorskim studijima na Švedskom univerzitetu poljoprivrednih nauka u Upsali, od 2009. godine se bavi ispitivanjem komunikacije koju pojedine poljoprivredne kulture ostvaruju ukoliko se siju jedne pored drugih. On ističe da biljke stalno šalju i primaju signale koji im omogućavaju da međusobno komuniciraju o okruženju u kojem rastu. Do ovog saznanja došao je kada je na Švedskom institutu poljoprivrednih nauka sa mentorom Velemirom Ninkovićem za potrebe doktorata proveo istraživanje na interakciji između kukuruza i graha putem dodira. Oni su simulirali dodir biljke tako što su šest dana, po jedan minut, nježno dodirivali listove uz pomoć četkice za šminkanje, navodi Glas Srpske

Biljke kukuruza koje su izožene vrlo kratkom dodiru, koji je primijenjen na površinu lista, emituju putem korijena kemijske materije koje susjedne nedodirivane biljke koriste kao pouzdan signal o prisustvu potencijalnog konkurenta.

"Biljka koja je dodirivana bila je kraća po visini, imala je smanjene lisne površine i veći korijenov sistem. Čim je osjetila da je neko dodiruje, dobila je signal o potencijalnom konkurentu i svoju biomasu prebacila u korijen kako bi se bolje ukorijenila i na taj način imala pristup većoj površini zemljišta i dobijala više hrane", objasnio je Marković. Dodao je da, osim što razvijaju umjerenu krošnju, biljke upozoravaju svoje komšije o napadu insekata i biljnih vaši, čime se formira kompleksna komunikaciona mreža.

Dimitrije Marković: Dodirivane biljke imale manje biljnih ušiju

"Biljke ne mogu pobjeći kad osjete opasnost kao što mogu ljudi i životinje, ali su i te kako sposobne da se odupru i prilagode izazovima u okruženju. Tako su dodirivane biljke mijenjale volatilne materije koje stalno ispuštaju u okruženje. Komšije biljke koja je dodirivana su na osnovu tih ispuštenih mirisa prepoznale da postoji opasnost i pripremile se. Te mirise su osjetile i biljne uši, pa su tako dodirivane biljke imale od 15 do 20 odsto manje ušiju", rekao je Marković i dodao da je i pravljenje sjene jedan od signala i načina komunikacije biljnih vrsta.  

Čim je biljka osjetila da je neko dodiruje, dobila je signal o potencijalnom konkurentu i svoju biomasu prebacila u korijen kako bi se bolje ukorijenila i na taj način imala pristup većoj površini zemljišta i dobijala više hrane, objasnio je Marković.

Njegov cilj je da ova saznanja nađu praktičnu primjenu u plasteničkoj proizvodnji.

Smanjit će se upotreba pesticida? 

"Tretman na dodir je vrlo jednostavan i pokretnim platformama u staklenicima bi se mogao tretirati veliki broj biljaka, što bi smanjilo pojavu insekata, upotrebu pesticida i donijelo zdravije plodove. U vremenu kada težimo zdravoj hrani ovo je pravi način da se utiče na smanjenje prisustva štetnih insekata u gajenim uslovima", rekao je Marković. Dodao je da bi ovaj tretman bio idealan za proizvođače organske hrane, ali da treba istražiti koje biljne vrste funkcionišu između sebe.

"Komunikacija ne može biti ostvarena između bilo kojih biljaka. Treba povezati biljke sa dobrim emiterima i biljke koje su dobri primaoci. Tek slijedi istraživanje da pronađemo što više kombinacija biljaka koje mogu međusobno komunicirati", zaključio je. 


Tagovi

Dimitrije Marković Signali među biljkama Biljne vaši Pesticidi Velemir Ninković Istraživanje Organska proizvodnja Komunikacija među biljkama


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.