• Crvenilo kukuruza
  • 11.08.2019. 17:00

"Crvenilo kukuruza" zahvatilo semberske usjeve - poljoprivrednici u problemu

Na hibridima ranije grupe zrenja šteta bi trebalo da bude manja. Za suzbijanje infekcije preporučuje se smjena najmanje tri usjeva.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 157
  • 12
  • 0

Takozvano "crvenilo kukuruza" u Semberiji je i ove godine zahvatilo usjeve na parcelama uz rijeku Drinu. Bolest je na ovom području prisutna posljednju deceniju, a proširila se i na druge atare.

Na hibridima ranije grupe zrenja šteta bi trebalo da bude manja. Za suzbijanje infekcije preporučuje se smjena najmanje tri usjeva. Crvenila lista i stabljike i smežuranost zrna posljedice su bolesti koja napada biljku u vrijeme intenzivnog nalivanja zrna, pa može da "obere" znatan dio roda.

"Na osam hektara ima zaista dosta crvenila. Prihod je već u dobroj mjeri smanjen, između 25 do 30 odsto", kaže Pero Dragojlović, poljoprivrednik iz semberskog sela Amajlije.

Gdje je jače oboljenje - kukuruz će ići u silažu

Ljubo Maletić iz Udruženja poljoprivrednika Srpske ističe da postoje parcele koje su skroz uništene i poljoprivrednici neće imati na njima gotovo ništa. Kako kaže, velika je šteta za stočarstvo jer će biti ostvaren manji prinos kukuruza, kojim treba da se prehrani stoka.

Na nekim parcelama u drinskom pojasu crvenilo je zahvatilo veći dio usjeva, na drugim manje: "Rezultati pokazuju malo crvenila, minimalno. Ništa nije strašno, u narednih 10 do 15 dana će da se pokaže šta će da se desi", rekao je Dragan Spasojević iz Golog Brda.

Na hibridima ranije grupe zrenja bolest neće značajnije uticati na prinos no, tamo gdje je oboljenje jačeg intenziteta, kukuruz će završiti u silaži. Ratari se bore kako znaju i umiju da zaustave bolest, počev od izbora otpornijih hibrida do hemijske zaštite. Smjenu tri usjeva je, kažu, teško realizovati.

Uništavati sve korove na uvratinama pored kanala!

Bolest prenosi insekt cikada i može da umanji rod deset pa i do 70 odsto. Postoje hibridi kukuruza tolerantniji na crvenilo, ali plodored je osnovna i prva fitosanitarna mjera. Pšenica nije dobar predusjev jer larva cikade prezimljava u njenom korijenu kao i u korovu.

"Neophodno je savjetovati poljoprivrednike da suzbijaju korovske vrste koji su domaćini cikadi divljeg sirka i uništavati sve korove na uvratinama pored kanala", naglašava za RTRS Đorđe Glišić, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Primjenom hemijskih sredstava kada je kukuruz visine jedan metar crvenilo može da se suzbije no u ovom stadijumu razvoja usjevima nema pomoći. Ne mogu biti zaštićeni jer ratari nemaju adekvatnu mehanizaciju, piše RTRS.


Tagovi

Crvenilo kukuruza Oboljenje Semberija Cikada Smanjen prinos

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi