• Žitarice i uljarice
  • 31.08.2019. 08:00

Crnomorsko tržište i dalje najvažnije u trgovini pšenicom

Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice, koji je počeo 1. jula ove godine dostići 34 miliona tona, što je pad u odnosu na 35,7 miliona, koliko je zabilježeno u prošloj godini.

Foto: Depositphoto/Friedamischke
  • 101
  • 9
  • 0

Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice, nastavlja isporuku pšenice na Madagaskar nakon petogodišnje pauze, navodi se u ruskoj državnoj agenciji. Služba, zadužena za kvalitet snabdevanja žitom, odobrila je isporuku 32.500 tona pšenice na Madagaskar prošle sedmice. Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice koji je počeo u julu ove godine dostići 34 miliona tona, što je pad u odnosu na 35,7 miliona, koliko je zabilježeno u prošloj godini, navodi Black Sea Grain.

Saudijska Arabija otvara vrata crnomorskom uvozu žita

Organizacija za žitarice iz Saudijske Arabije, SAGO, otkupit će 10 odsto svojih godišnjih potreba za pšenicom od kompanija koje su pod upravom Saudijske Arabije, a imaju sjedišta u inostranstvu. Saudijski investitori moraju posjedovati najmanje 51% ovakvih kompanija i trebali bi biti u mogućnosti da proizvedu 5.000 tona pšenice u istoj zemlji kako bi ispunjavali uslove. Zainteresirane firme moraju biti registrirane u Ministarstvu zaštite životne sredine, vode i poljoprivrede kraljevine Saudijske Arabije, a SAGO će raspisati tendere, dok cijene moraju biti u skladu sa međunarodnim tržištima.

SAGO navodi da će ovog mjeseca ublažiti specifikacije štete od insekata za uvoz pšenice na svom sljedećem tenderu, otvorivši vrata crnomorskom uvozu i ojačavajući veze sa Rusijom. Prošlog mjeseca takođe je započela sljedeća faza prodaje vlastitih fabrika za proizvodnju brašna, u okviru kojih će kvalificirani ponuđači predstaviti svoje finansijske ponude.

Egipat kupio pšenicu na posljednjem tenderu

Najveći svjetski uvoznik pšenice, GASC održat će tender za kupovinu pšenice za brašno, koja će biti isporučena od 1. do 10. oktobra 2019. godine. Podsjećanja radi, na posljednjem tenderu od 15. avgusta 2019. godine, Egipat je kupio 295.000 tona pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosječnoj cijeni od 217,86 dolara/toni, za isporuku od 15. do 30. septembra 2019. godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska povećala carine na uvoz suncokreta

Turska je podigla svoju carinu na uvoz suncokreta sa 20% na 27% koja će se naplaćivati do 1. februara 2020. Prag minimalne carinske vrijednosti, odnosno, referentna cijena, ostaje 450 dolara/toni. U prethodnom periodu stopa carine povećana je sa 13% na 20% do 31. januara 2020, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat je kupio 12.000 t suncokreta na tenderu

Egipatska državna uprava za snabdijevanje, kupila je 12.000 tona suncokretovog ulja na tenderu održanom 22. avgusta 2019. Prema trgovinskim izvorima, suncokretovo ulje kupljeno je od kompanije ADM po cijeni od 758 dolara/t, sa rokom isplate od 180 dana, za isporuku od 10. do 30. oktobra.

U Ukrajini, za vrijeme žetve bez značajnih padavina 

Kada je riječ o vremenskim uslovima u Ukrajini, u periodu žetve, velike vrućine bile su u periodu od 11. do 23. avgusta, bez značajnijih padavina. Obezbjeđenost zemljišta vlagom bilo je u granicama normale. Konkretno, sadržaj vlage u površinskom sloju tla bio je zadovoljavajući, kako bi se zemlja pripremila za sjetvu ozimih žitarica i uljane repice.

Izuzetak su bile centralne, južne i jugoistočne regije koje su imale nedovoljnu ili gotovo iscrpljenu vlagu u oraničnom sloju. Uglavnom, većina usjeva nalazi se u dobrom stanju.

Žetva suncokreta u Mikolajevskom regionu

Od 20. avgusta, poljoprivrednici Mikolajevske regije završavali su žetvu ranih žitarica i leguminoza i započeli sa žetvom suncokreta. Suncokret se skida sa površine od 1,8 hiljada hektara. Prvih 2,8 hiljada tona sjemena, požnjeveno je sa prosječnim prinosom od 1,53 tone po hektaru. Pored toga, na 1,4 hiljade hektara skinuto je 2,3 hiljade tona žitarica sa prosječnim prinosom od 1,62 tone po hektaru. Ukupna površina pod kasnim žitom koje se žanje, iznosi 650 hiljada hektara, uključujući:

  • proso - 5,8 hiljada hektara;
  • heljda - 2,7 hiljada hektara;
  • kukuruz - 114,8 hiljada hektara;
  • sirak - 5,7 hiljada hektara;
  • suncokret - 488 hiljada hektara;
  • soja - 7,7 hiljada hektara

Uporedno sa žetvenim radovima, započela je i sjetva ozime uljane repice za žetvu 2020. godine pošto je površina već dostigla 27,9 hiljada hektara, a što je 41% od prognozirane.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Setva ozmih žita Ruska pšenica Crnomorsko tržište Proizvodnja brašna Uvoz suncokreta Carine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.