Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište pšenice
  • 02.11.2016. 15:00

Crnomorski region - broj jedan u svijetu pšenice

U tekućoj sezoni Crnomorski region postao je ključni igrač na svjetskom tržištu pšenice ostvarivši rekordno visoku produktivnost.

Foto: Pixabay/colliefreund
  • 122
  • 15
  • 0

U tekućoj sezoni Crnomorski region postao je ključni igrač na svjetskom tržištu pšenice ostvarivši rekordno visoku produktivnost tokom žetvene kampanje 2016. Nema sumnje da će taj region, u sezoni 2016/17, potvrditi lidersku poziciju najvećeg svjetskog snabdjevača pšenicom, prenosi UkrAgroConsult. Međutim, pitanje je da li će ključne zemlje ovog regiona prodati onoliko žita, a naročito pšenice, koliko je potrebno tržištu?

UkrAgroConsult izvještava da je Ukrajina tekuću sezonu počela rekordno visokim izvozom žitarica, uglavnom zbog pšenice i kukuruza, koje je isporučila svjetskom tržištu, a koje se potpuno oporavilo tek u oktobru, zbog značajnog kašnjenja žetve. S druge strane Kazahstan je upravo stupio na svjetsko tržište žitarica sa usjevima novog roda.

Dok tržište očekuje rekordno veće pošiljke, nego u proteklih 5 godina, izvoz žitarica tokom prvih mjeseci tekuće sezone potvrđuje taj trend. Pri tome rast izvoza, koji trenutno postiže Rusija, nameće većinu pitanja.

Izvor: www.blackseagrain.net

Foto: Pixabay/colliefreund


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Pšenica Crnomorski region


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97