Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 05.07.2022. 12:00

Cijene žitarica padaju usred žetve - ništa neočekivano?

Nastavljen je pad cijena žitrica. Sada su na nivou od prije sukoba u Ukrajini.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 259
  • 76
  • 0

Nastavlja se pad cijena žitarica, a cijene pšenice, kukuruza i ječma su skoro dostigle iznose od prije sukoba u Ukrajini. Uz međunarodnu pomoć pojavljuju se različite mogućnosti izvoza ukrajinskog žita, a na pragu smo žetve, izvještava Agrarheute.

Rusija je izrazila svoju spremnost da odblokira crnomorske luke i ispuni obaveze za izvoz hrane i đubriva.

Cijene kao prije sukoba

Cijene pšenice za novu žetvu pale su na 334,50 eura po toni. Sredinom maja one su dostigle vrhunac, a sada su evropske cijene pšenice pale za 105 eura po toni ili 25 posto. To je iznos koje je bio krajem marta i početkom aprila. Na fjučers tržištu cijene kukuruza su pale na 288,25 eura po toni.

Pale cijene žitarica - jedan izvještaj uticao na globalno tržište

Francuska vlada je održala razgovore sa zvaničnicima industrije kako bi predložili rješenja. Diplomate mjesecima pokušavaju da pregovorima osiguraju deblokadu crnomorskih luka, a istovremeno se razvijaju alternativne izvozne rute. Evropska unija bi potencijalno mogla kupiti dva do tri miliona tona žitarica za privremeno skladištenje u državama članicama koje graniče s Ukrajinom, što bi smanjilo ukrajinske zalihe.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je izvoz žitarica pao za 43 posto na godišnjem nivou na 1,41 milion tona. Kupovina ukrajinskog žita omogućila bi Evropskoj komisiji da obezbjedi finansijska sredstva za poljoprivrednike koji bi mogli da kupe sjeme, đubriva i gorivo. Istovremeno bi omogućili da EU pruži donacije u hrani za mnoge zemlje koje su u teškoj situaciji.

Rekordni prinosi i smanjen porez za izvoz

U Rusiji se očekuju visoki prinosi žitarica, a država je smanjila porez na njihov izvoz kako bi povećala isporuke u marketinškoj sezoni od jula do juna 2022./23. godine. U ovoj sezoni, ruski poljoprivrednici donose rekordne prinose od 41 milion tona pšenice dostupne za izvoz. To je za 25 posto više nego prošle sezone. Očekuje se da će se žetva pšenice u 2022. godini povećati na 86,9 miliona tona u odnosu na 81 milion tona u 2021. godini. Ako bi se to realizovalo, Rusija ostaje najveći svjetski izvoznik pšenice.

USDA je u prošloj sezoni 2020./21. godine procijenila ruski obim izvoza na 33 miliona tona pšenice. Trenutno takvi podaci nisu dostupni, jer je ruska carina prestala da objavljuje podatke o uvozu i izvozu.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.