Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 30.08.2022. 15:00

Cijene žitarica osciliraju - pšenica 330 eura po toni

Cijene pšenice su u prošloj sedmici prvo porasle za 20 eura, a zatim ponovo pale

Foto: Depositphoto/Fotofabrika
  • 111
  • 35
  • 0

Stanje na tržištu žitarica nikako da se stabilizira, a glavni razlozi za fluktuacije su s jedne strane suša, a s druge povećan izvoz iz Ukrajine.

Cijene pšenice su u prošloj sedmici prvo porasle za 20 eura, a zatim ponovo pale. U petak su septembarski ugovori za ovu žitaricu na fjučers tržištu vrijedili 330 eura po toni, što je 15 eura više nego u prethodnom razdoblju. Decembarski ugovori dostigli su 319 eura po toni, navodi Agrarheute

Kada je u pitanju kukuruz, cijene su takođe oscilirale. Razlog tome je uticaj suše koja je uzrokovala velike gubitke u proizvodnji i potrebu za uvozom. Evropska komisija je u petak drastično korigovala evropsku žetvu kukuruza na samo 59,3 miliona tona i istovremeno povećala predviđanja za uvoz na 20 miliona tona.

Još manji izgledi za prinos ljetnih usjeva - suša i na jesen

Cijene fjučersa za novi rod kukuruza (novembar) u petak su i dalje bile samo 316 eura po toni.

Pšenica je u Hamburgu u petak prodavana za 330 eura po toni, a za kasnije termine je ponuđeno 335 €/t. Ječam je dostigao iznos od 297 €/t, a krušna raž 305 eura po toni.

Jučer je na pariškoj burzi pšenica prodavana za 330€/t. 

Suša smanjila žetvu i izvoz iz Evrope

Kada je riječ o izvozu pšenice, Evropska komisija prognozira količinu od 36 miliona tona, a očekuje se da će biti izvezeno i oko 9,9 mil. t ječma, dok će uvoz kukuruza biti povećan na 20 miliona tona.

Od 1. jula do 21. avgusta evropske zemlje izvezle su oko 3,88 miliona tona pšenice što je 287.000 tona manje nego prošle godine. Francuska je najveći pojedinačni izvoznik te žitarice s više od 1,61 miliona tona, a na drugom mjestu je rumunski crnomorski region s izvozom od 859.000 tona.

Poljska je već izvezla 542.000 tona pšenice trećim zemljama, a Bugarska 478.000 t. U njemačkim izvoznim lukama utovareno samo 109.000 t, a glavni kupci su Alžir i Maroko.

Do 21. avgusta Evropa je izvezla samo 1,39 mil. tona stočnog ječma. Prednjačila je Njemačka sa 462.000 tona, a slijede je Francuska sa 437.000 i Rumunija sa 437.000 tona. Do sada su glavni kupci bili Saudijska Arabija, Kina, Iran i Jordan.

Uvoz kukuruza iznosio je 3,2 miliona tona, a najveći kupci su Španija, Portugal i Italija. Glavni dobavljači su Brazil i Ukrajina.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Trgovanje žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Kukuruz Pšenica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.