Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 20.01.2016. 09:30

Cijene uljane repice padaju pod pritiskom tržišta

Tržište uljarica pod utjecajem je niske cijene ulja kao sirovine. Tako je zbog visokog sadržaja ulja pala vrijednost budućnosnica uljane repice, a cijene soje porasle. U Brazilu je u tijeku žetva soje, a prognoze uroda padaju zbog sušnih uvjeta.

Foto: igor stevanovic/bigstock.com
  • 76
  • 4
  • 0

Tržište uljarica pod utjecajem je niske cijene ulja kao sirovine. Tako je zbog visokog sadržaja ulja pala vrijednost budućnosnica uljane repice, a cijene soje porasle. U Brazilu je u tijeku žetva soje, a prognoze uroda padaju zbog sušnih uvjeta.

Indija nastavlja brojčano rasti, a sa povećanjem stanovništva rastu i potrebe za biljnim uljima.

Raste vrijednost soje

Kompleks uljarica je bio na udaru različitih utjecaja prošlog tjedna. Cijene soje su porasle, ali su pale budućnosnice uljane repice i palminog ulja. Neočekivana prognoza Ministarstva poljoprivrede za povećan urod soje u sezoni 2015/16 stavilo je ovu uljaricu u povoljan tržišni položaj. Nasuprot tome, slabe cijene ulja kao sirovine stavile su pritisak na budućnosnice uljane repice zbog viskog sadržaja ulja koji imaju.

Započela žetva soje

Započela je rana žetva soje u Brazilu pa je tako ovršeno 2% područja u ključnoj regiji Mato Grosso (4%, 2015). No, udar suhog vremena u sjevernim i središnjim područjima u prosincu i dalje ostaje problem za tržišta, a prognoze uroda već počinju padati. Trenutne prognoze još uvijek ukazuju na rekordnu proizvodnju, a procjena utjecaja vremenskih prilika na urod onemogućena je zasad zbog nemogućnosti prognoze za tako veliko područje kao što je Brazil.

Raste uvoz biljnih ulja u Indiju

Indija je u prosincu 2015. uvezla 1.42Mt biljnih ulja, za četvrtinu više od prosinca 2014. To je za 2.75Mt, tj. za 21% više nego u istom periodu u sezoni 2014/15 zbog niskih cijena. Konzumacija biljnih ulja u Indiji nastavlja trend rasta većinom zbog rasta populacije, ali postoji i zabrinutost oko utjecaja suhog vremena na proizvodnju u 2016.

Budućnosnice malezijskog ulja pale su za 0.9%. Zabrinutost vlada i zbog smanjene potražnje iz Kine zbog ekonomske situacije i jakog uvoza soje.

Izvor: hgca.com, Foto: igor stevanovic/bigstock.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Soja Mahunarke SAD Velika Britanija Ukrajina Svjetsko tržište žitarica Kineski uvoz Žetva soje Tolerancija Biljna ulja Stočne hrane


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas