Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 18.06.2018. 09:30

Cijene pšenice u Rusiji i Ukrajini i dalje u padu

Izvozne cijene ruske stočne pšenice nastavile su se kretati silaznom putanjom, najviše pod pritiskom usporavanja prodaje stočne pšenice na međunarodnim tržištima. Kada je riječ o prilikama na tržištu žitarica, treba napomenuti da je primjetan rast izvoza sojine sačme i brašna iz Ukrajine, ali i dodati da će prinos kukuruza u Rumunjskoj biti znatno manji od prošlogodišnjeg.

Foto: Flickr / Tim J Keegan
  • 418
  • 21
  • 0

Izvozne cijene ruske stočne pšenice nastavile su se kretati silaznom putanjom, pa su tako sedmično trgovanje završile prosječnim padom od 1-2 dolara po toni. Treba dodati da je stočnom pšenicom sa 12,5% proteina trgovano po cijeni od 198-202 dolara po toni, dok se cijena pšenice sa 11,5% proteina kretala 195-199 $/t. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvozno tržište je kao i ranije pod pritiskom zbog usporavanja prodaje stočne pšenice, dok istovremeno, cijena pšenice novog roda nastavlja rasti, nasuprot cijeni stare pšenice koja je u stalnom opadanju. Kada je riječ o Ukrajini, valja napomenuti da su izvozne cijene 11,5%-proteinske stočne pšenice prošlosedmično trgovanje završile padom od oko 1-2$/t dostigavši vrijednost od 198-202 dolara po toni, dok je istovremeno pšenica sa 12,5% proteina imala cijenu od 208-212 $/t.

Ukrajina: Rekordan izvoz sojine sačme u aprilu

Izvoz sojine sačme, iz Ukrajine je, u aprilu, dostigao rekordnih 59,3 hiljada tona. Tome su najviše doprinele aktivne isporuke Bjelorusiji, Azerbejdžanu, Libiji i Gruziji. Kako prenosi UkrAgroConsult, Ukrajina je između septembra 2017. i aprila 2018. godine u inostranstvo otpremila oko 265.000 tona sojine sačme, 24,3% više u odnosu na isti period prošle godine. Kao i ranije, najveći uvoznici su bili Evropska unija sa udjelom od 35% ukupnog izvoza, a za njom slijede Bjelorusija sa 31%, Azerbejdžan sa 12% i Gruzija sa udjelom od 10% u ukupnom uvozu sojine sačme iz Ukrajine.

Izvoz brašna iz Ukrajine povećan za 15%

Ukrajinski izvoznici su u  prvih deset mjeseci sezone 2017/18. u inostranstvo otpremili 378,6 hiljada tona brašna. To je za 15% više nego u istom periodu u sezoni 2016/17. Treba kazati i to da je izvoz brašna iz Ukrajine u aprilu iznosio 24,9 hiljada tona, što je za 40% više nego u martu i za oko 9% više nego u aprilu 2017. godine.  Ovome treba dodati da je izvoz ukrajinskog brašna u Kinu značajno porastao i to za 38% u odnosu na lane, a slična situacija je primjećena i kada je riječ o izvozu u Ujedinjene Arapske Emirate u koje je izvezeno 15% više ukrajinskog brašna nego prošle godine.

Manje kukuruza u Rumunjskoj ove sezone

Prema procjenama UkrAgroConsulta, rumunjski ratari će ove godine povećati površine pod kukuruzom uprkos tome što su agrometeorološki uslovi ograničeni brzim isparavanjem vlage iz zemljišta pod utjecajem izuzetno visokih temperatura zraka. Prema podacima meteoroloških službi, u Rumuniji, u istočnim dijelovima zemlje je zabilježena umjerena i ozbiljna suša, dok su istovremeno, jugozapadni dijelovi dobili natprosječne količine kiše. Ako se u obzir uzmu trenutne nepovoljne vremenske prilike, prosječni projektirani prinos će za 5% biti niži u odnosu na petogodišnji prosjek, pa se očekuje da će rod biti manji od prošlogodišnjeg. Zbog smanjenog potencijala usjeva, izvoz kukuruza u sezoni 2018/19, zbog rasta izvoznih cijena, na međunarodnom tržištu, u drugoj polovini tekuće sezone, kao i zbog niže konkurencije iz Južne Amerike, očekuje se da Rumunjska povrati svoj udio, izgubljen na tržištu Egipta i drugih afričkih i azijskih zemalja.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Pšenica Kukuruz Tržište Sojina sačma Brašno Rusija Ukrajina Rumunjska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.