Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 08.11.2018. 16:30

Cijene kukuruza pod pritiskom zbog velike ponude i male potražnje

Ukrajina od početka tržišne sezone do 31. oktobra 2018. izvezla je 13,3 miliona tona žitarica od toga 2,8 miliona tona kukuruza. Inače, cijene kukuruza su pod velikim pritiskom zbog velike ponude i male potražnje. Vijestima sa tržišta žitarica treba dodati i da je trenutno u porastu izvoz brašna iz Kazahstana.

Foto: Flickr / United Soybean Board
  • 477
  • 29
  • 0

Ukrajina je od početka tržišne sezone 2018/2019 (jul) do 31. oktobra 2018. izvezla 13,3 miliona tona žitarica, što je za 0,6% manje nego u istom periodu prošle sezone. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva agrarne politike i hrane, tamošnji poljoprivrednici su proizveli oko 7,54 miliona tona pšenice, 2,69 megatona ječma i 2,8 miliona tona kukuruza. Osim toga toga je izvezeno i 65.700 tona brašna. Ovome treba dodati da je Ukrajina u sezoni 2017/18 izvezla 39,4 megatona žitarica u 2017/2018 dok je za ovu sezonu izvoz projektovan na 42,5 miliona tona.

Izostala kupovina najvećih uvoznika Egipta i Kine

Ukrajina je u septembru 2018. godine izvezla 283,7 hiljada tona kukuruza, što je čak za 137,8% više nego u istom mjesecu lane. To je takođe najveći septembarki izvoz kukuruza iz Ukrajine još od sezone 2012/13. Treba reći i to da je gotovo 88,5% ukrajinskog kukuruza otišlo u Evropsku uniju, dok je ostatak od ukupne količine izvezene tokom septembra  završio u Libanu, Liberiji i Libiji. Nasuprot tome početak sezone 2018/19 obilježilo je odsustvo pošiljki kukuruza na tradicionalna glavna tržišta poput Egipta i Kine, a nije na odmet podsjetiti na to da je ukrajinski izvoz kukuruza u sezoni 2017/18 bio za 17,7%  manji u odnosu na prošlu godinu kada su najveći uvoznici bili: EU, Kina i Egipat.

Ulazak novog kukuruza na tržište stvara dodatni pritisak na cijene

Suho i toplo vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama i Ukrajini ubrzalo je žetvu kukuruza. Međutim, padavine najavljene za sljedeću nedelju bi u SAD-u mogle usporiti brzinu žetve. U Ukrajini je berba kukuruza završena na 70% posijanih površina. Sakupljeno je 22,5 miliona tona kukuruza i ostvaren prosječan prinos od sedam tona po hektaru. Međutim, ulazak novog kukuruza na tržište stavlja dodatni pritisak na cijene. Primjera radi, na burzi u Chicagu su ovosedmični fjučersi za kukuruz pali za 1,9% na 143,3 $/t zbog pada burzovnih indeksa i cijena nafte i soje.

Cijena ukrajinskog kukuruza ostala nepromijenjena

Poražnja kukuruza u SAD i dalje ostaje niska zbog povećanja obima prijedloga južnoameričkog kukuruza, koji je, nakon smanjenja izvoza soje iz Brazila, počeo da ulazi na tržište. Američki izvoz te žitarice je, tokom prošle sedmice, pao za 36,2% na 653.000 tona. Zbog male potražnje, cijena kukuruza u Ukrajini ostala je nepromijenjena i iznosila 160 dolara po toni. Treba dodati i to da s obzirom na činjenicu da će Rumunjska imati rekordnu žetvu kukuruza od 14-15 miliona tona, kako bi nadoknadila pad proizvodnje u Njemačkoj i Francuskoj, šanse za povećanje izvoza domaćeg kukuruza u EU su zanemarive.
 
Inače, zbog suše u evropskom dijelu Rusije rod kukuruza će biti smanjen na 10 miliona tona, dok će izvoz biti za 1,7-2 miliona tona manji u odnosu na 5,5 miliona tona prošle godine. To će smanjiti konkurentski pritisak na ukrajinski kukuruz, pošto cijena te žitarice u Rusiji ostaju na nivou od 170 $/t i malo je vjerovatno da će padati kroz visoke cijene kukuruza na domaćem tržištu.

Raste izvoz brašna iz Kazahstana

Kazahstan je u augustu ove godine izvezao 169,4 hiljada tona brašna, što je za 9,4% više nego u julu, a za 5,1% manje nego u augustu 2017. godine. U sezoni 2017/18, isporuka mekog brašna iz te zemlje na strana tržišta iznosila je 2,32 megatone, što je za 2% bilo više u odnosu na sezonu 2016/17 (2,28 MMT). Tradicionalno, glavni kupci kazahstanskog brašna su Afganistan i Uzbekistan, a te dvije zemlje su apsorbirale preko 95% izvezene količine. Međutim, dok su isporuke za Afganistan smanjene 4,9% u sezoni 2017/18 (na 1,48 miliona tona), izvoz brašna u Uzbekistan je porastao za 18,3% u odnosu na prethodnu godinu na 719,9 hiljada tona.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Kukuruz Pšenica Brašno Rusija Ukrajina Kazahstan Rumunjska Kina Sjedinjene Američke Države Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.