Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 17.08.2022. 15:00

Cijena uljane repice pala na najniži nivo u godinu dana

Više je razloga za ovakav trend u cijeni uljane repice koja je unatoč suši ove godine dala jako dobar urod od Kanade preko Evrope do Australije

Foto: Depositphotos/smereka
  • 100
  • 98
  • 0

Pad cijena soje u SAD-u i sve veći izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora uzrokovao je pad prometa uljane repice i to, kako piše Agrarheute, na najniži nivo od septembra 2021. godine. 

Početkom ove sedmice cijene te uljarice su na evropskom terminskom tržištu pale za 24 eura po toni, što se nastavilo i u utorak, te iznose 629 €/t. Ovo je najniži nivo od septembra 2021. godine. Kada je riječ o trenutnim cijenama, one su nešto više.   

Najveći utjecaj je imao pad cijena soje u SAD-u za 4,2 posto u dva dana, a gdje ona iznosi 14,73 dolara po bušelu, odnosno 0,53 eura za kilogram. Analitičari ovu pojavu objašnjavaju najnovijom prognozom o stanju žitarica i uljarica kojeg je obajvilo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Naime, prema tom dokumentu, žetva soje je povećana za gotovo milion tona, na 123,3 mil. t što je navodno prinos rekordnih nivoa te iznenađujući s obzirom na vremenske prilike. 

Uprkos suši dobar urod

Kada je riječ o uljanoj repici u Evropi, ona je uprkos suši bila neočekivano dobra. No, pad cijena, nakon povećanja krajem jula, se uz već spomenuta pojašnjenja opravdava velikih strahom od recesije i padom potražnje u industriji biogoriva. 

Evropska komisija procijenila je krajem jula žetvu na oko 18 miliona tona, u usporedbi sa 17 mil. t u prethodnom razdoblju. Početkom avgusta Strategie Grains je čak pretpostavio da će ona biti oko 18,5 mil. t. 

Suša nije omela urod (Foto: Depositphotos/SimpleFoto)

Komisija i dalje očekuje uvoz od 4,5 mil. t u novoj marketinškoj godini, u usporedbi s 5,5 mil. t u prethodnoj. U prvih 6 sedmica nove mg. zemlje EU uvezle su 630.000 tona te uljarice što je čak oko 200.000 tona više nego u isto vrijeme prošle godine. Od toga je 130.000 t otišlo u Francusku, a po 120.000 t u Njemačku i Nizozemsku.

Do sada je glavni dobavljač bila Australija (tri četvrtine količine), a čak je 74.000 t (12 posto) stiglo iz Ukrajine.

Rekord u Rusiji? 

Kada je riječ o uzgoju, Francuska kao jedan od najvećih proizvođača bilježi rast te je urod procijenjen na 4,35 miliona tona što je povećanje od najmanje 1,02 mil. t u odnosu na 2021. U Njemačkoj su prognoze također povećane za oko 300.000 tona te iznosi 3,8 mil. t. 

Urod je dobar i u Kanadi, Australiji te Ukrajini, a Rusija bi s 3,9 miliona tona mogla ostvariti rekordan urod, pokazao je USDA izvještaj. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cijene Terminsko tržište Prognoze Recesija Uljarice Urod Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.