Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • soja
  • 22.05.2021. 14:10

Cijena soje u BiH nikad veća - kako će se to odraziti na uzgoj stoke?

Postojeće stanje na tržištu žitarica može uticati na to da se stočari teže odlučuju na proizvodnju krupnih grla stoke !?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 945
  • 153
  • 0

Porast interesovanja za uzgoj soje kod naših farmera u zadnjih par godina rezultat je potreba za proizvodnjom stočne hrane. U svim mješaonama, ova uljarica jedna je od osnovnih proteinskih komponenti obroka.

Prema navodima nekih poljoprivrednika, cijena njenog zrna u Republici Srpskoj dostigla je najviši nivo, tačnije jednu KM po kilogramu tako da je sada skuplja za 0,3 do 0,4 KM/kg, u odnosu na to koliko je koštala za vrijeme žetve u 2020. godini, kada je otkupljivana po vrijednosti od 0,68 KM, navode Nezavisne.

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da je uzrok ovom poskupljenju poremećaj na međunarodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, nastalim kao posljedica aktuelne pandemije korona virusa. 

Upitno je do kada će trajati poskupljenja ?!

"Kada je riječ o našem tržištu, tu najvećeg udjela za rast cijena ima Kina, zato što je intenzivirala domaću proizvodnju svinja za nekoliko procenata", ocjenjuje Stojan Marinković, predsjednik pomenutog udruženja. Prema njegovim riječima, da bi to uspjeli, kupili su skoro sve količine stočne hrane, prije svega žitarica i uljarica koje mogu da dobiju na tržištu, uglavnom iz zemalja istočne Evrope.

Kako smo ranije pisali, do viših cijena došlo je i usljed poskupljenja inputa u proizvodnji, prije svega komponenti za stočnu hranu. Pri tom, sojina sačma se izdvaja među značajnijim jer je koristi većina stočara, a koja sada košta od 1,2 do 1,4 KM za jedan kilogram. 

Trend rasta cijena uljarica je skoro svakodnevan i kako kažu u Regionlnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice, vrlo je neizvjesno kada će se zaustaviti aktuelna poskupljenja.

Da li ćemo i dalje uzgajati krupna grla ?!

"Mi smo već dugo godina nagovještavali da će doći do poremećaja na tržištu jer su cijene svih žitarica, kao i uljarica koje su neophodne za stočnu hranu, dostigle enormne cifre", istakao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja.

Naglašava da ne zna ni kako uzgajivači uspiju da hrane stoku pored ovako visokih cijena, a da skoro nikome ne mogu da je prodaju. Mišljenja je da će postojeće stanje na tržištu žitarica uticati na to da se stočari teže odlučuju na proizvodnju krupnih grla stoke.

Uzgoj soje u BiH prošle godine bilježio rekord - proizvedeno više od 37 hiljada tona

Podsjetimo, kada je riječ o proizvodnji soje u našoj zemlji, prošla, 2020. godina je za sada bila rekordna. Proizvedeno je i otkupljeno 37,2 hiljade tona, što je prema podacima Agencije za statistiku BiH, za 13,5 hiljada tona više u odnosu na prethodnu, 2019., sa prosjekom od oko 2,6 tone po hektaru ostvarenih prinosa.

Ipak, navedene količine još uvijek nisu dovoljne za bilo kakvu ozbiljniju priču o izvozu sjemena soje van granica naše zemlje.


Tagovi

Uzgoj soje Cijene soje Stočna hrana Poskupljenje Stojan Marinković Savo Bakajlić Izvoz soje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.