Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • cijena pšenice
  • 02.07.2021. 10:00

Cijena pšenice ove godine do 0,4 KM, uz mogućnost besplatnog čuvanja žita?

Razlog zašto bi joj vrijednost trebala biti veća, poljoprivrednici vide u činjenici da je ove godine i repromaterijal znatno skuplji pa je i cijena koštanja pšenice veća.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 286
  • 62
  • 0

Poljoprivredni proizvođači širom Republike Srpske obavljaju žetvu pšenice i smatraju da bi prema nekim procjenama otkupna cijena za to žito u 2021. godini mogla iznositi i 0,40 KM, a što je znatno više od prosjeka. 

Iz Saveza udruženja poljoprivrednh proizvođača RS napominju da se ove sezone zasigurno može očekivati veća vrijednost u otkupu nego što je bila u 2020., kada je iznosila 0,30 KM, kao i to da ratari očekuju da će dostići i 40 pfeninga za jedan kilogram. 

"Preporučujemo poljoprivrednicima da sačekaju i ne prodaju odmah sav skinuti urod nego da ga, ukoliko su u mogućnosti uskladište do momenta formiranja cijena, s obzirom na trendove i na relativno visoku cijenu pšenice na međunarodnom tržištu", rekao je za  Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza.

Marinković podsjeća, kako smo ranije pisali, da je u proteklih nekoliko godina bilo različitih situacija. Onaj ko je prošle sezone odmah prodao rod, bez da je čekao, imao je izvjesne gubitke dok je prije dvije godine, poslije cijena bila čak i niža. 

Već se krenulo sa cijenom od 0,36 KM/kg

Prema njegovoj ocjeni, takva situacija je posljedica poremećaja na međunarodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, a koje se neminovno osjete i na domaćem. 

I u Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice slažu se da bi otkupna cijena od 0,40 KM za kilogram pšenice bila odgovarajuća, pri čemu bi onda proizvodnja bila isplativa i farmerima. 

"Iako još nije zvanično kolika će biti, predviđanja su da bi mogla da iznosi od 35 do 40 feninga za kilogram", naveo je Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja, dodajući da je sve ispod te vrijednosti neprihvatljivo za poljoprivrednike. 

Razlog zašto bi joj vrijednost trebala biti veća, Bakajlić vidi u činjenici da je ove godine i repromaterijal znatno skuplji nego ranijih pa je u skladu s tim automatski i cijena koštanja pšenice veća - od sjetve pa sve do žetve, sigurno i do 100 KM po hektaru. 

Semberski poljoprivrednici koji već skidaju navedenu žitaricu, napominju da ne očekuju velike prinose, upravo zbog visokih temperatura u proteklim danima, koje su uticale na to da dođe do naglog zrenja

U "Novom Žitoprometu", najvećem tamošnjem otkupljivaču ovog hljebnog žita, naglašavaju da su oni već nastupili sa cijenom od 0,36 KM/kg i da se nadaju da će farmeri biti zadovoljni jer joj je to neka realna vrijednost. 

Ratari će moći prodati pšenicu i skuplje ?

"Proizvođači su počeli dovoziti žito u naše silose i za sada smo zadovoljni kvalitetom zrna, imajući pri tom u vidu da je ono pretprilo toplotni udar, usllijed visokih tempratura", rekao je Duško Tomić, šef proizvodnje u toj firmi. Takođe naglašava da će ratari moći besplatno čuvati pšenicu kod njih na neki period.

"Tako će ljudi moći čekati, ukoliko bi otkupna cijena rasla, da bi je mogli prodati po onoj većoj", objasnio je Tomić.

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

Kako smo nedavno pisali, visina otkupne cijene pšenice kod nas biće u skladu sa cijenom u okolnim zemljama tako da poljoprivredni proizvođači neće biti oštećeni. 


Tagovi

Cijena pšenice Žetve pšenice Skladištenje pšenice Otkup pšenice Otkupna cijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.