Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reakcija
  • 25.06.2022. 16:30

Cijena pšenice "na čekanju" - upućen poziv otkupljivačima

U Republici Srpskoj naredne sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom dijelu Republike Srpske. Prvi otkosi ranih sorti u području Bijeljine

Foto: Depositphotos/stevemc
  • 202
  • 29
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske očekuje od otkupljivača pšenice korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cijene, koja treba da se definiše na osnovu informacija sa berzi i cijene u zemljama okruženja.

Molimo domaće otkupljivače da prilikom definisanja otkupne cijene uvaže ove činjenice”, pozvali su iz resornog ministarstva.

Žetva počinje

U Republici Srpskoj naredne sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom dijelu Republike Srpske. Prvi otkosi ranih sorti u području Bijeljine, kako navode, pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna.

Kretanje cijena pšenice na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Pšenica

Podsjetili su da je Vlada RS ove godine "snažnije podržala proizvođače pšenice" i da je već isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru te druge mjere podrškem - regresirani dizel, podrška za nabavku opreme i mehanizacije, podrška za osiguranje usjeva i dr.

"Naglašavamo da je Vlada Republike Srpske u proteklih nekoliko mjeseci otkupila 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica bit će otkupljene dodatne količine u cilju obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Republike Srpske", stoji u saopćenju.

Ministarstvo će, napominju, pažljivo pratiti proces žetve i otkupa i po potrebi reagovati u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača.

Dogovora nema

Sredinom ove sedmice je održan sastanak proizvođača i mlinara u Semberiji, na kojem nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni pšenice. Kako je rečeno nakon sastanka, ratari su izašli s konkretnom ponudom od 0,82 KM/kg, dok mlinari zvanično nisu zauzeli stav, ali se "dalo naslutiti" da će njihova ponuda biti niža, odnosno oko 0,60 KM/kg. 

Očekuje se da će se otkupna cijena znati do utorka, 28. juna, za kada je zakazan novi sastanak. 

Bez dogovora o cijeni pšenice - ratari dali prijedlog, mlinari "mudro šutjeli"

Mlinari, naime, čekaju da utvrdi otkupna cijena pšenice u zemljama regiona. Kako su naveli, u ponedeljak, 27. juna bi trebala biti formirana otkupna cijena pšenice u Srbiji, za koju se očekuje da će biti oko 310 eura, dok će u Hrvatskoj biti malo skuplja. 

Treba napomenuti da ni srbijanski ratari nisu zadovoljni. Tamošnji poljoprivrednici su se jučer trebali sastati s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem, a tema je trebala biti upravo tržišna cijena poljoprivrednih proizvoda. No, do sastanka nije došlo, a susret je odložen za ponedjeljak. U međuvremenu, proizvođači spremaju nove proteste. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ratari Žetva Semberija Otkupna cijena Cijena pšenice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.