Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 23.06.2022. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Bez dogovora o cijeni pšenice - ratari dali prijedlog, mlinari "mudro šutjeli"

U utorak ujutru trebala bi biti poznata tačna cijena pšenice

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.001
  • 278
  • 0

Predstavnici gradske uprave Bijeljina, mlinoprerađivača i udruženja poljoprivrednih proizvođača nisu postigli dogovor o otkupnoj cijeni pšenice. Naime, sastanak je održan jučer, a kako je saopćio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović cijena treba biti usklađena sa onom u okruženju.

On je naveo kako je iznesen jasan, precizan i definisan stav mlinoprerađivača, te je zakazan još jedan sastanak za 28. jun.

"Između redova, čuli smo da bi cijena mogla biti oko 63 feninga, koliko se očekuje da će biti u Srbiji, ali mi insistiramo da bude uvećana za troškove transporta, odnosno za 3 do 4 feninga. Povećali smo poticaj za proizvodnju pšenice na 3 pfeninga po kilogramu, što je za 50 procenata veća premija od prošlogodišnje, a naše opredjeljenje je da i sljedeće godine povećamo poticaje", rekao je Petrović.

Zatražena zabrana uvoza

Prema podacima sa terena, kako je naveo, prinosi će i pored primjenjenih agrotehničkih mjera, biti manji za 20 do 25 procenata nego prethodnih godina. Osnovni i glavni problem poljoprivredne proizvodnje Republike Srpske su upropaštene robne rezerve, zbog čega se ne može osloniti na stabilnost tržišta. Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić, također, smatra da je nepostojanje robnih rezervi najveći uzrok aktuelnih problema, kao i da postoji mogućnost da većina poljoprivrednika na ovim prostorima prestane da se bavi poljoprivredom, te da u Semberiji nastavi da posluje samo dvadesetak krupnih proizvođača.

Mlinari nisu u situaciji da obezbijede uslužno skladištenje žitarica (Foto:  Depositphotos/robert_g)

"Opet je, kao i svake godine, problem otkupna cijena pšenice. Mlinoprerađivači imaju svoje kalkulacije, oni čekaju okruženje, a mi poljoprivrednici nemamo šta čekati, jer kombajni ovih dana treba da uđu u njive, a skladišne kapacitete nema nijedan, a posebno mali, poljoprivredni proizvođač. Tražili smo od Ministarstva vanjske trgovine BiH, a imamo pravo na to, da se pokuša zabraniti uvoz pšenice, bar na 90 do 120 dana", rekao je Bakajlić.

Šta je pokazala prva ovogodišnja žetva u Semberiji i Lijevče polju?

Vlasnik mlina "Pavlović" iz Gornjeg Crnjelova, Čedomir Pavlović, rekao je da dogovor nije postignut jer još nije počela žetva u okruženju, kao i da očekuje da će otkupna cijena pšenice biti oko 60 feninga po kilogramu.
 
"Mi još uvijek nemamo formiranu otkupnu cijenu pšenice, a cijena ječma je 60 feninga po kilogramu. U ponedeljak treba da bude formirana otkupna cijena pšenice u Srbiji, za koju se očekuje da će biti oko 310 eura, a u Hrvatskoj će pšenica biti malo skuplja. Prilikom otkupa pšenice ćemo, kao i dosad, ispoštovati naše dosadašnje dobavljače i platit ćemo po cijeni usklađenoj sa onom u okruženju", naglasio je Pavlović.

Cijena u utorak

Naveo je kako niko neće biti oštećen te da će "vjerni dobavljači biti nagrađeni". U utorak ujutru trebala bi biti poznata tačna cijena pšenice. Zbog trenutnog stanja u Evropi i nedostatka skladišnog kapaciteta, ističe, mlinari nisu u situaciji da obezbijede uslužno skladištenje žitarica. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, Boško Radić, smatra da nas očekuje nedostatak pšenice i da je potrebno obezbijediti dovoljno domaće pšenice za građane.

"Mislim da bi najrealnija otkupna cijena pšenice ove godine bila istovjetna cijeni pšenice u Srbiji i Hrvatskoj, uvećana za troškove transporta. Razumijemo mlinare i njihove teškoće u prodaji svog domaćeg brašna, ali i mi poljoprivredni proizvođači tražimo razumijevanje, jer ne možemo svake godine raditi sa gubicima, a ovogodišnja proizvodnja nas je koštala oko pet puta više nego u prošloj godini", istakao je Radić.

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević, očekuje će se konkretna otkupna cijena pšenice znati do utorka.

"Predstavnici udruženja proizvođača izlazili su sa konkretnom cijenom pšenice, dok su mlinari mudro ćutali. Trenutno su razlike u stavovima dvije strane veoma velike jer imamo udruženje koje misli da cijena treba da bude 82 feninga po kilogramu, a od mlinara smo 'između redova' mogli čuti cijenu od oko 60 feninga", istakao je Lazarević


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Semberija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.