AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Bugarska pšenica osvaja nova tržišta

Bugarska pšenica osvaja nova tržišta

Svjetsko tržište žitarica

Bugarska pšenica osvaja nova tržišta

Datum: 06.11.2016. 16:00

Kategorija:

Ratarstvo

Ovosezonski izvoz bugarske pšenice procijenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je ta zemlja već isporučila 2,1 milion Mt krušnog zrna, uglavnom u EU. Berba kukuruza obavljena je sa 88% posijanih površina.

Prema riječima predsjednika Bugarske asocijacije trgovaca žitaricama i hranom za životinje (BAGFT) Martina Ruseva, izvoz pšenice, u sezoni 2016/17, procijenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je Bugarska, u periodu od jula do oktobra, već isporučila 2,1 milion Mt krušnog zrna. Najveći dio te količine isporučen je Evropskoj uniji (1,8 miliona Mt).

Kada je riječ o cijeni, Rusev smatra da bugarska konzumna pšenica ima značajnu prednost na tržištu Evropske unije u odnosu na pšenicu iz Ukrajine i Rusije (čija je cijena 10-15 eura po toni) zbog odsustva uvoznih dadžbina na bugarske proizvode i članstva u EU, prenosi UkrAgroConsult.

Veliki rast izvoza bugarske pšenice u Vijetnam

Poboljšanje kvaliteta pšenice, roda 2016, omogućava povećanje izvoza pšenice na nova tržišta. Naročito je porastao izvoz pšenice u Vijetnam na 360 hiljada Mt u poređenju sa prošlosezonskim zalihama pšenice na tom tržištu koje su iznosile samo 90 hiljada Mt.

Prema riječima Martina Ruseva, bugarska mlinska pšenica vodi porijeklo od ukrajinske pšenice, čiji kvalitet nije u skladu sa vijetnamskim zahtjevima nakon što je ta zemlja pooštrila uslove kvaliteta za pšenicu iz uvoza. Otvaranje novih tržišta i dalje ostaje glavni problem za bugarski izvoz pšenice, dok je preostali izvozni potencijal i dalje mlinska pšenica.

Kukuruz obran sa 88% površina - prinos 5,32 Mt/ha

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, do 20. oktobra kukuruz je obran sa površine 371 Tha, što je 88% posijanih površina (423 Tha), izvještava UkrAgroConsult. Ukupno je požnjeveno 1,97 miliona Mt sa prosječnim prinosom od 5,32 Mt/ha.

Kako piše u izvještaju UkrAgroConsult, žetva je obavljena za 16,1% brže nego lane. Na dan izvještavanja, prosječna produktivnost kukuruza bila je za 0,2% veća od prošle godine.

Izvor: blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/smart.art

Broj pregleda članka: 108; Uspješnost članka: 6.4

Tagovi: Pšenica, Žetva, Žitarice, Tržište, Cijena, Kukuruz, Rusija, EU, Bugarska, Ukrajina, Vijetnam

Ključne riječi članka: bugarska, psenica, osvaja, nova, trzista, pšenice, bugarska, pšenica, ukragroconsult, miliona, izvoz, prema, bugarske, izvoz pšenice


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.