Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 06.11.2016. 16:00

Bugarska pšenica osvaja nova tržišta

Ovosezonski izvoz bugarske pšenice procijenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je ta zemlja već isporučila 2,1 milion Mt krušnog zrna, uglavnom u EU. Berba kukuruza obavljena je sa 88% posijanih površina.

Foto: bigstockphoto.com/smart.art
  • 176
  • 12
  • 0

Prema riječima predsjednika Bugarske asocijacije trgovaca žitaricama i hranom za životinje (BAGFT) Martina Ruseva, izvoz pšenice, u sezoni 2016/17, procijenjen je na 3,9 miliona Mt, od kojih je Bugarska, u periodu od jula do oktobra, već isporučila 2,1 milion Mt krušnog zrna. Najveći dio te količine isporučen je Evropskoj uniji (1,8 miliona Mt).

Kada je riječ o cijeni, Rusev smatra da bugarska konzumna pšenica ima značajnu prednost na tržištu Evropske unije u odnosu na pšenicu iz Ukrajine i Rusije (čija je cijena 10-15 eura po toni) zbog odsustva uvoznih dadžbina na bugarske proizvode i članstva u EU, prenosi UkrAgroConsult.

Veliki rast izvoza bugarske pšenice u Vijetnam

Poboljšanje kvaliteta pšenice, roda 2016, omogućava povećanje izvoza pšenice na nova tržišta. Naročito je porastao izvoz pšenice u Vijetnam na 360 hiljada Mt u poređenju sa prošlosezonskim zalihama pšenice na tom tržištu koje su iznosile samo 90 hiljada Mt.

Prema riječima Martina Ruseva, bugarska mlinska pšenica vodi porijeklo od ukrajinske pšenice, čiji kvalitet nije u skladu sa vijetnamskim zahtjevima nakon što je ta zemlja pooštrila uslove kvaliteta za pšenicu iz uvoza. Otvaranje novih tržišta i dalje ostaje glavni problem za bugarski izvoz pšenice, dok je preostali izvozni potencijal i dalje mlinska pšenica.

Kukuruz obran sa 88% površina - prinos 5,32 Mt/ha

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, do 20. oktobra kukuruz je obran sa površine 371 Tha, što je 88% posijanih površina (423 Tha), izvještava UkrAgroConsult. Ukupno je požnjeveno 1,97 miliona Mt sa prosječnim prinosom od 5,32 Mt/ha.

Kako piše u izvještaju UkrAgroConsult, žetva je obavljena za 16,1% brže nego lane. Na dan izvještavanja, prosječna produktivnost kukuruza bila je za 0,2% veća od prošle godine.

Izvor: blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/smart.art


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Žitarice Tržište Kukuruz Rusija Bugarska Ukrajina Vijetnam Cijena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.