Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 16.05.2015. 10:00

Brazilski štrajk paralizirat će izvoz uljarica?

Prosvjed lučkih radnika u argentinskoj najvažnijoj luci mogao bi utjecati na svjetsku opskrbu - posebno uljaricama.

Foto: depositphotos.com,
  • 51
  • 2
  • 0

Prognoze za uljanu repicu kažu da će je svakako biti manje nego prošle godine. Europska komisija procjenjuje žetvu na 21.9Mt, dok ADM Germany prognozira 21.7Mt u ovom stadiju (u usporedbi sa Strategie Grains prognozama od 22.1Mt).

U Južnoj Americi, velika količina padalina koje su pogodile Argentinu tijekom prošlog tjedna prekinule su žetvu u nekim područjima, Dosad je požnjeveno 69% sveukupnog područja pod tom kulturom, a to je dosad 5% ispred prošlogodišnjeg žetvenog koraka. Prošlog tjedna je prijetio i prosvjed lučkih radnika u argentinskoj luci Rosario, no odgođen je za četvrtak 14. svibnja. Ako se prosvjed i štrajk dogode po planu, to bi moglo kratkoročno paralizirati izvoz iz zemlje, i to baš u trenutku kada soja bude spremna za tržište.

Prošlog tjedna, indonezijski predsjednik potpisao je regulativu koja tereti izvoznike za plaćanje nameta i to u vrijednosti od $50/t za palmino ulje te $30/t za prerađeno palmino ulje. Prihodi bi mogli generirati i $750 milijuna na godinu i time će se financirati potpore za biodizel. Kao takva, regulativa ima potencijala poduprijeti cijene palminog ulja ako se potražnja za biodizelom poveća.

Brazilski štrajk pogađa i tržište uljarica

Nesigurno je tržište, posebno pšenice. Kineski podaci otkrivaju da je došlo do redukcije uvežene soje tijekom travnja. Redukcija izvoza soje za 18%, u usporedbi s travnjem 2014., navodno je posljedica brazilskog štrajka. Kina je smanjila interesnu stopu po treći puta u šest mjeseci, pa su očekivanja o većoj potražnji američke soje porasla. Smatra se da se to dogodilo uslijed pritiska s kojim se suočava kineska ekonomija. Izvozni podaci iz Intertek Testing Services pokazuju porast u prodaji malezijskog palminog ulja za prvih nekoliko dana svibnja, na 459Mt, što je porast od 41% od travnja.

Foto: depositphotos.com, @sanguer


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić