Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smart Spraying
  • 06.07.2021. 12:00

Bosch BASF Smart Farming: Precizno prepoznavanje i tretiranje korova

Smart Spraying rješenja nude automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu prije ("zeleno-na-smeđe") i poslije nicanja ("zeleno-na-zeleno"), kao i danonoćno tretiranje.

Foto: BBSF
  • 78
  • 4
  • 0

Zajedničko poslovanje sa pola-pola udjela između Bosch-a i BASF Digital Farming-a, osnovano sa ciljem da na globalnom tržištu plasira i proda pametne poljoprivredne tehnologije iz jedinstvenog izvora, dobilo je odobrenje svih relevantnih zvaničnika zaduženih za kontrolu pripajanja. Zajedničko preduzeće registrovano je pod imenom Bosch BASF Smart Farming (BBSF).

Izuzetan uspjeh u poslovanju BBSF-a predstavlja otvaranje sjedišta u Kölnu u Njemačkoj, kao i imenovanja iskusnih generalnih direktora Silvie Cifre Wibrow, u ime BASF-a i Floriana Gwosdz iz Bosch-a da zajednički vode kompaniju. BBSF će distribuirati Smart Spraying rješenja koja Bosch i BASF unaprjeđuju i testiraju prije svega na tržištu Sjeverne i Južne Amerike, kao i Evrope.

Njihova pametna rješenja za sjetvu već su dostupna na tržištima Brazila i Argentine, a koristiće naprednu digitalnu agronomsku inteligenciju BASF xarvio platforme za optimizaciju usjeva kako bi poboljšali preporuku za zonsku sjetvu na tlu Brazila u budućnosti.

Efikasnost unaprjeđena pametnom konfiguracijom

Smart Spraying rješenja nude automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu prije ("zeleno-na-smeđe") i poslije nicanja ("zeleno-na-zeleno"), kao i danonoćno tretiranje. Kombinovanje savremenih senzornih kamera kompanije Bosch i softvera sa xarvio agronomskom inteligencijom omogućava Smart Spraying sistemu da za nekoliko milisekundi precizno odredi korov u redovima zasada i nanese herbicid samo na mjesto gdje je on neophodan.

Smart Spraying rješenja nude danonoćno tretiranje

Ova jedinstvena konfiguracija podržava efikasniju upotrebu herbicida, a sudeći po rezultatima dosadašnjih ispitivanja, moguće su uštede i do 70 odsto ukupne količine preparata. Moguće su i veće uštede sa razlikama koje zavise uglavnom od opšteg stanja polja i zastupljenosti korova na pojedinačnim poljima.

Podrška održivosti i biodiverzitetu

"Ostvarili smo još jedan važan uspjeh time što smo dobili odobrenje kontrole pripajanja i napravili značajan napredak u proteklih nekoliko mjeseci. Osnovali smo zajedničku kompaniju, sastavili novi tim i nastavili uspješno testirati naše proizvode u različitim klimatskim uslovima kod različitih proizvođača", kaže Gwosdz, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming.

"Naša Smart Spraying rješenja nastavljaju redovno pokazivati pozitivne rezultate testova, što jasno ukazuje na to da kombinacija hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcioniše."

Kombinacija hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcioniše

"Sa Smart Spraying sistemom na tržište donosimo nova, digitalna rješenja i drugačiji pristup tretiranju korova - model koji optimizuje količinu herbicida, što dalje uvećava profitabilnost gazdinstva jer je upotreba herbicida preciznija i efikasnija", navodi Cifra Wibrow, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming.

"Jedinstvena sposobnost Smart Spraying rješenja da uoči, odluči i tretira zahvaćeno područje na osnovu agronomske inteligencije nije samo finansijski pogodna za poljoprivrednike, već je dobra za okolinu, održivost i biodiverzitet."

Bosch BASF Smart Farming ostaje na pravom kolosjeku plasiranjem Smart Spraying rješenja u ograničenom broju do kraja ove godine.


Tagovi

BASF Bosch Silvia Cifre Wibrow Florian Gwosdz Smart Spraying


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !