Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja kukuruza
  • 17.10.2017. 17:00

Boris Pašalić: Prije sjetve tražite informacije od stručnjaka

Rod kukuruza u RS umanjen je za 40 posto. Velike su i razlike u prinosu u zavisnosti od regije, a kreću se od dvije do 10 tona po hektaru.

Foto: vladars
  • 196
  • 18
  • 0

Manifestacija "Dani polja kukuruza" u Kladarima organizovao je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, a tim je povodom pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić

Ovom prilikom Pašalić je konstatovao da je rod kukuruza u Republici Srpskoj ove godine umanjen za 40 posto, da se gubici ne ogledaju samo u količini prinosa nego i u kvalitetu, te da su razlike u prinosu u zavisnosti od regije velike, odnosno od dvije do 10 tona po hektaru.

Boris Pašalić ističe ovogodišnje ekstreme

"Imamo ekstremno niske i ekstremno visoke prinose. Ako gledamo prosjek u cijeloj Srpskoj, on je oko četiri tone po hektaru, što je daleko ispod naših očekivanja i prosjeka u posljednji nekoliko godina", istakao je Pašalić.

Prema Pašalićevim riječima, na imanju u Kladarima na dva hektara površine zasijana su 64 hibrida kukuruza u 12 selekcionih kuća, koji su ove godine dali različite prinose.

Izvući pouke iz ogleda

Pašalić tvrdi da su rezultati koje su dobili na ovom oglednom polju bolji od prosjeka u Republici Srpskoj, te da poljoprivrednici treba da izvuku pouke iz ovakvih ogleda, s obzirom na to da je kukuruz najvažnija biljna kultura u RS i da se svake godine sije oko 140.000 hektara.

"Od 60 hibrida koliko imamo u ogledima u Republici Srpskoj, svi se različito ponašaju u različitim regionima. Zbog toga bi poljoprivredni proizvođači trebali da prije svjetve traže informacije od naših stručnjaka u područnim jedinicima za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi", naveo je Pašalić.

On je dodao da poljoprivrednici mogu dobiti na uvid rezultate vaganja i mjerenja prinosa različitih sorti, te saznati koji to hibrid kukuruza, sorta soje ili pšenice daju najbolje rezultate u njihovoj regiji.

Foto: vladars


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Dani polja kukuruza Kladari Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Hibrid kukuruza Kukuruz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.