Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Kostić
  • 24.12.2018. 18:00

Blizanci Mirko i Marko završili fakultete, no sreću pronašli u ratarstvu i svinjogojstvu

Marko je profesor fizike, a Mirko je inženjer saobraćaja. Obrađuju 15 hektara oranica, a bave se i uzgojem svinja.

Foto: Bigstockphoto/hanatipplova
  • 517
  • 52
  • 0

Marko je profesor fizike, a Mirko je inženjer saobraćaja. 27-godišnji blizanci po završetku fakulteta uspjeli su pronaći posao u struci, ali su ostali na istoj adresi. Ocu pomažu u svim poslovima na porodičnom imanju. Obrađuju 15 hektara oranica, a bave se i uzgojem svinja.

"Prije ovog snijega okončano je jesensko oranje za proljetnu sjetvu. Oranje kao oranje. Ipak, nije bila sjajna situacija. Bilo je previše kiše početkom decembra. Prije toga bilo je boljih uvjeta, ali nismo uspjeli sve radove realizirati. Na proljeće ćemo zasijati kukuruz, soju, a jesenas smo posijali ječam i pšenicu", priča Marko Kostić iz Škarića kod Bosanskog Šamca, piše avaz.ba.

Uz mnogo rada, na selu se može dobro živjeti

Ratarstvo je, kažu braća, "fabrika na otvorenom". Mnogo je ulaganja, a uspjeh zavisi od vremenskih prilika. Slično je i u svinjogojstvu, cijene svinjskog mesa ne opravdavaju ulaganja. Ipak, braća nastoje da razviju i osavremene proizvodnju. Uz mnogo rada, kažu, na selu se može dobro živjeti.

"Osim poljoprivrede, moramo raditi svako svoj posao, da imamo plaće. Evo, drugo dijete je tu. Sve iziskuje sredstva. Od poljoprivrede samo se teško može živjeti. Cijene su upitne, a kupci nisu unaprijed osigurani. Velika su ulaganja", kaže Mirko Kostić, a njegov brat dodaje:

Braća nastoje da razviju i osavremene proizvodnju. Uz mnogo rada, kažu, na selu se može dobro živjeti.

"Posao kao svaki posao, zahtijeva svoje vrijeme i obaveze. Poljoprivreda traži svoje, teško je, ali uspijevamo."

Žele razviti gospodarstvo i osavremeniti mehanizaciju

Život na selu zahtijeva mnogo rada i odricanja, ali mladi Kostići nastoje da što bolje iskoriste.

"Mi se borimo na sve načine da nađemo tu neku perspektivu. Neku svijetlu tačku u svemu tome. Borba je velika, ali mora se svašta raditi. Nema vezivanja samo za jedan posao, pa da se udobno živi", rekao je Mirko Kostić.

Mirko i Marko namjeravaju da ostanu u selu, gdje su već zasnovali i vlastite porodice. Planiraju da razviju i unaprijede poljoprivrednu proizvodnju i osavremene mehanizaciju. Osim ljubavi prema svom rodnom kraju, izuzetnoj volji i istrajnosti da uspiju u poslu kojim se bave, obojica su i sportisti, s obzirom na to da se punih 15 godina uspješno bave karateom.


Tagovi

Mirko Kostić Marko Kostić Poljoprivreda Uzgoj svinja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...