Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 11.09.2017. 13:00

Blagi rast izvoznih cijena ruske pšenice

Dok se Rusija sprema za interventi otkup žitarica, Ukrajina je povećala izvoz kukuruznog škroba za 77%. Zemlje EU povećale su uvoz ukrajinskog sojinog ulja.

Foto: Jenn Sycamore Lane Photography / Flickr
  • 215
  • 19
  • 0

Protekli tjedan obilježila su mješovita kretanja cijena na tržištu ruske mlinske pšenice. Cijene na domaćem i na izvoznim tržištima su tijekom tjedna nastavile pad, ali je s druge strane tržište pšenice na Crnom moru dobilo značajnu podršku pod utjecajem rasta cijena te žitarice na čikaškoj burzi krajem tjedna.

Rusija spremna na interventni otkup žitarica

Cijene ruske pšenice sa 12,5% bjelančevina, koja u luci Novorosijsk čeka na isporuku tijekom septembra, čak su i pomalo porasle i sada iznose od 183-184 dolara po megatoni. Ipak, izvozne cijene za 11,5%-proteinsku pšenicu na kraju trgovanja iznosile su 171-174$/MT, izvještava UkrAgroConsult. Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev je još početkom godine najavio da je Rusija spremna provesti interventni otkup žitarica ako zbog prilika na tržištu to bude neophodno. Kako je napomenuo taj otkup bi mogao početi već u rujnu.

Ukrajina povećala izvoz kukuruznog škroba za 77%

U periodu septembar-juni 2016/17 Ukrajina je izvezla 51,6 KMt kukuruznog škroba, što je za 77% više nego u cijeloj prošloj sezoni kada je u inozemstvo isporučeno 29,1 KMt škroba. Kao i prethodne sezone, najveći uvoznik ukrajinskog kukuruznog škroba je Indonezija, koja je uvezla 24,3 KMt, odnosno 55% više u odnosu na isti period lane. Osim izvoza u Ukrajini također raste i proizvodnja kukuruznog škroba i ona trenutno iznosi 52,35 KMt, što je 62% više nego u istom periodu prošle godine.

Profit od suncokreta i soje u Ukrajini manji nego lani

Prema trenutnim podacima, soja je u Ukrajini skinuta sa 69 terahektara, što je za oko 33% manje nego lani. S planiranih 1.991,6 terahektara, proizvođači su dobili 117 KMt soje s prinosom od 1,7Mt/ha. To je znatno manje u usporedbi s prošlogodišnjih 205,5 KMt i ostvarenim prosječnim prinosom od 2,02 Mt/ha.

Slabije rodio i suncokret

Kada je riječ o suncokretu, ratari su požnjeli tu uljaricu sa 6% površina od planiranih 5.938 terahektara. Ostvaren je prinos od 583 KMt, što je u prosjeku oko 1,63 Mt/ha. Podsjećanja radi, prošle godine je u prvih tjedan dana septemba primljeno 909 KMt sa prinosom od 1,93 Mt/ha.

Zemlje EU povećale su uvoz ukrajinskog sojinog ulja

Ukrajina je u junu ove godine izvozila ukupno 15,2 KMt sojinog ulja u odnosu na 11,8 KMt iz istog mjeseca prošle godine. Kada se uzme jedanaestomjesečni prosjek izvoza ukrajinskih sojinih ulja, on je iznosio najviše 163 KMt, što je gotovo 15% više u odnosu na isti period lani (142 KMt).

Značajan pad izvoza ulja od soje u Kinu

Pored ekspanzije krajnjih tržišta za ukrajinsko sojino ulje, promjena lidera zabilježena je u sezoni 2016/17. godine zbog rasta pošiljke u zemlje Europske unije (40% ukupnog izvoza) i pada izvoza u Kinu (27%). Stabilna potražnja iz Indije dovela je Ukrajinu u red vrhunskih uvoznika sa udjelom izvoza od oko 17%

Foto: Jenn Sycamore Lane Photography / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.