Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice
  • 20.08.2020. 15:00

Blagi pad proizvodnje uljarica: Francuska bilježi najveću proizvodnju među zemljama EU

Prema podacima Evropske komisije najveću žetvu uljarica, među članicama EU, imala je Francuska, 3,5 miliona tona, a slijedi je Njemačka sa 3,1 mil. tona i Poljska u kojoj se proizvodnja povećala za 0,1 mil. tona i iznosi 2,5 miliona tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 57
  • 188
  • 0

Prošle nedjelje cijene uljarica pale su na svjetskom tržištu, a samo je soja na CBoT-u (Chicago Board of Trade) porasla.

Palmino ulje na tržištu Kuala Lumpura prošle sedmice palo je za 1,3%, a samo sedam dana ranije poraslo je za 0,5%. Cijena sojinog ulja porasla je za 0,7% dok je kanadska kanola pala za 0,2%, ali je u odnosu na prošlu godinu veća za 7,7%. 

U posljednjem mjesečnom izvještaju o globalnom bilansu uljarica, koje je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država objavilo, predviđa se simboličan pad globalne žetve na 68,11 miliona tona. U Evropskoj uniji proizvodnja bi trebala biti 16,8 mil. tona dok se u Australiji žetva povećala za 0,95 mil. tona i iznosi 3,3 mil. t. Kanada očekuje isti nivo kao i prošle godine, 19 mil. tona. 

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25%?

Prema podacima Evropske komisije, najveću žetvu među članicama EU imala je Francuska, 3,5 mil. tona, a slijedi je Njemačka s 3,1 mil. t i Poljska u kojoj se proizvodnja povećala za 0,1 milion tona i iznosi 2,5 mil. t, navodi farmer.pl.

Globalna žetva soje ove će se godine povećati za 33,12 miliona tona na 370, 5 mil. t, a u SAD-u se očekuje proizvodnja veća za 23,75 mil. t. U Brazilu je žetva takođe povećana za 5 miliona tona i iznosi 131 mil. t, a u Argentini za 3,5 mil. t sa proizvodnjom od 53,5 miliona tona. 


Tagovi

Uljarice Proizvodnja Tržište Palmino ulje Uzgoj soje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.