Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen izvoz
  • 31.03.2022. 17:00

BiH prije sedam dana tražila žitarice iz Srbije - odgovora još nema

BiH je prije sedam dana zvanično zatražila da bude izuzeta od odluke o privremenoj zabrani izvoza žitarica iz Srbije. Ukupna ugovorena količina za BiH iznosi 196.145 tona

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 251
  • 126
  • 0

Vlada Srbije se još uvijek nije izjasnila o zahtjevu Bosne i Hercegovine kojim je zatraženo da se omogući uzvoz žitarica za proizvodnju stočne hrane, u našu zemlju. BiH je prije sedam dana zvanično zatražila da bude izuzeta od odluke o privremenoj zabrani izvoza žitarica iz Srbije. Domaći proizvođači imaju ugovorene količine nabavke, ali ih nisu u mogućnosti realizirati zbog te odluke.

Ukupna ugovorena količina za BiH iznosi 196.145 tona. Kada su u pitanju proizvođači iz Republike Srpske, ugovorena je nabavka 28.450 tona merkantilne pšenice, 51.800 tona merkantilnog kukuruza i 50 tona pšenične krupice. Što se tiče Federacije, ugovoreno je 37.725 tona merkantilne pšenice i 78.120 tona merkantilnog kukuruza.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je danas očekivanje da će Vlada Srbije, na nekoj od narednih sjednica, napraviti izuzetak i omogućiti izvoz žitarica. 

"Kompanije iz cijele BiH godinama od istih dobavljača u Srbiji nabavljaju žito i ne bi bilo prepreka za nabavku ni ove godine da se nije desila kriza u Ukrajini", rekao je Tegeltija.

Naveo je kako da će sigurno za sve u BiH, bez obzira iz kojeg entiteta dolaze, biti osigurano sve što je i do sada nabavljano iz Srbije, a što se odnosi na žitarice za ljudsku ishranu i za proizvodnju stočne hrane.

Prije sedam dana kada je zahtjev stigao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako su zatražene količine pšenice i kukuruza veće nego što je očekivao, ali kako to neće biti problem, dodavši da u rezervama imaju oko 800.000 tona pšenice, a kukuruza miliona tona.

Podsjetimo, Srbija je ukinula zabranu izvoza u Sjevernu Makedoniju, a odobrila je izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza i u Albaniju. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kukuruz Srbija Albanija Sjeverna Makedonija Zoran Tegeltija Aleksandar Vučić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.