Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 25.07.2023. 16:30

Biće u minusu? Ratari nezadovoljni prinosom i otkupnom cijenom pšenice

Ovogodišnju proizvodnju prate mnogobrojne neprilike: najskuplja sjetva, manji prinosi i niska otkupna cijena.

Foto: Depositphoto/mihalec
  • 115
  • 20
  • 0

Ratari sabiraju gubitke. Otkupna cijena za jedan kilogram pšenice od 30 feninga neće moći pokriti ni dio troškova sjetve, izvještava Glas Srpske. Vremenske neprilike su rezultirale katastrofalnim prinosima i kvalitetom hljebnog života.

Proizvođači u minusu

U Semberiji ne pamte težu godinu. Opstanak ove grane poljoprivrede poslije ovogodišnje žetve je pod znakom pitanja. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić rekao je da cijena od 30 feninga po kilogramu ne može nadomjestiti ni polovinu novca koji su uložili ove godine.

"Kad krene na početku godine loše, tako bude do kraja, a to se obistinilo i u našem slučaju. Prinosi i kvalitet su ekstremno loši. Od resornog ministarstva imali smo podršku od 500 maraka po hektaru, što je malo olakšalo situaciju."

Istakao je da su usjevi bili pod uticajima poplava, vjetra, leda, a rezultat su desetkovani prinosi. Sa ovom cijenom pšenice su u minusu, a cijena je formirana na bazi one u okruženju. U Srbiji je kilogram 35 feninga plus troškovi transporta

Najskuplja sjetva

Da je ovogodišnja sjetva bila najskuplja mišljena je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

"Prinos je do tri tone po hektaru, rijetko da je negdje više. Ova godina je prekretnica za poljoprivrednu proizvodnju, jer više ne vrijedi ulagati u ovaj sistem. Imamo veliki problem, jer kao narod nemamo hrane, svi proizvođači ovih dana se hvataju za glavu."

Navodi da su posijali sjemensku pšenicu od 200 maraka, a osim loših prinosa, zabrinjava ga i slab kvalitet. U dvije prethodne sezone od suše je stradao kukuruz, a sada će pšenica dokrajčiti proizvođače. Napominje da su se mnogi zaduživali te da ne znaju kako će doći ni na nulu.

Slično je u Lijevču polju. Vlasnik preduzeća "Zelen gaj" iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić rekao je da je nevrijeme dotuklo voće i povrće, na njivama nije ostalo gotovo ništa, a pšenice je manje nego lani i to za nekih 50 do 60 posto od prosjeka. Očekivali su sedam do osam tona,a požnjeli tri, do maksimalno četiri.

Proizvođači traže spas u solidnom rodu kukuruza koji se održao i nakon olujnog nevremena u Semberiji, a posljednje kiše spasiće prinos.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Otkup pšenice Cijena otkupa pšenice Žetva pšenice Prodaja pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar