AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Bh ratari se okreću uzgoju GMO-free soje

Bh ratari se okreću uzgoju GMO-free soje

GMO free soja

Bh ratari se okreću uzgoju GMO-free soje

Datum: 07.11.2016. 08:00

Kategorija:

Ratarstvo

U Bosni i Hercegovini soja se uzgaja na 5.000 hektara i naša zemlja tek razvija svoje kapacitete.

Trenutno se u Dunavskoj regiji uzgaja 0,6 miliona hektara GMO-free soje, a procjenjuje se da bi do 2018. godine površine zasijane sojom mogle iznositi između 1,5 i 2,2 miliona hektara.

Sa zasijanih 190.000 hektara, Srbija je najznačajniji uzgajivač GMO-free soje, dok se u Bosni i Hercegovini soja uzgaja na 5.000 hektara i naša zemlja tek razvija svoje kapacitete.

Obje zemlje suočene su sa potrebom unaprjeđenja konkurentnosti poljoprivrede i sa njom povezanih sektora kako bi postigle održivi ekonomski razvoj. Zaključci su to radionice "Značaj i trenutna situacija u vezi sa genetički modifikovanim organizmima u BiH" održane u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva trgovine i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Radionica je održana u sklopu projekta "Visokokvalitetna, GMO-free soja iz Dunavske regije" započetog 2014. godine u kojem učestvuju Bosna i Hercegovina i Srbija.

Podsjećamo, Ministarstva nadležna za poljoprivredu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Švicarske, Rumunije, Bavarske i Baden Württemberga potpisala su 2013. godine Deklaraciju "Dunav Soja", kojom su se obavezala da će u svojim zemljama promovisati uzgoj i stavljanje na tržište visokokvalitetne GMO-free soje.

Foto: Pixabay/Voggacom

Broj pregleda članka: 1198; Uspješnost članka: 156.9

Tagovi: Uzgoj, Soja, GMO free, Dunavska regija

Ključne riječi članka: bh, ratari, se, okrecu, uzgoju, gmo, free, soje, hektara, godine, free soje


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!