Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO free soja
  • 07.11.2016. 08:00

Bh ratari se okreću uzgoju GMO-free soje

U Bosni i Hercegovini soja se uzgaja na 5.000 hektara i naša zemlja tek razvija svoje kapacitete.

Foto: Pixabay/Voggacom
  • 1.234
  • 60
  • 0

Trenutno se u Dunavskoj regiji uzgaja 0,6 miliona hektara GMO-free soje, a procjenjuje se da bi do 2018. godine površine zasijane sojom mogle iznositi između 1,5 i 2,2 miliona hektara.

Sa zasijanih 190.000 hektara, Srbija je najznačajniji uzgajivač GMO-free soje, dok se u Bosni i Hercegovini soja uzgaja na 5.000 hektara i naša zemlja tek razvija svoje kapacitete.

Obje zemlje suočene su sa potrebom unaprjeđenja konkurentnosti poljoprivrede i sa njom povezanih sektora kako bi postigle održivi ekonomski razvoj. Zaključci su to radionice "Značaj i trenutna situacija u vezi sa genetički modifikovanim organizmima u BiH" održane u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva trgovine i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Radionica je održana u sklopu projekta "Visokokvalitetna, GMO-free soja iz Dunavske regije" započetog 2014. godine u kojem učestvuju Bosna i Hercegovina i Srbija.

Podsjećamo, Ministarstva nadležna za poljoprivredu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Švicarske, Rumunije, Bavarske i Baden Württemberga potpisala su 2013. godine Deklaraciju "Dunav Soja", kojom su se obavezala da će u svojim zemljama promovisati uzgoj i stavljanje na tržište visokokvalitetne GMO-free soje.

Foto: Pixabay/Voggacom


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

GMO free Soja Dunavska regija Uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas