Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani oglednih polja
  • 14.09.2018. 12:30

Bekir Dolić: Na 12 dunuma zasijali smo skoro 40 hibrida kukuruza, a najboljima se pokazali hibridi početka FAO grupe 400

"Posjetitelji su bili zadovoljni prinosima pored toga što se radi o uzgoju na visokim nadmorskim visinama, odnsono oko 500 metara nadmorske visine", napominje Bekir Dolić.

Foto: Facebook/Bekir Dolić
  • 1.149
  • 73
  • 0

Skoro 40 hibrida kukuruza predstavljeno je zainteresiranim poljoprivrednicima u srijedu, 12. septembra u mjesnoj zajednici Skokovi, u Unsko-sanskom kantonu. 

"Dani oglednih polja kukuruza Poljoprivrednog zavoda USK" i MZ Skokovi", naziv je manifestacije koja je privukla velik broj posjetilaca kako sa područja kantona, tako i poslovne partnere i države okruženja, a od velikog je značaja za razvoj agrarnog sektora USK-a, posebno u proizvodnji kukuruza koji je ovdje osnovna ratarska kultura. 

Na 12 dunuma skoro 40 hibrida kukuruza 

"U vremenima kada je sve teže živjeti i privređivati na selu, kada omladina odlazi van države, kada su obrazovne ustanove skoro prazne i kada se farme mahom gase, odlučili smo da pokušamo kroz doprinos svih nas, a za više ciljeve, udružiti se u ovom jednom druženju te malo nabaciti osmijeha na sva ova sivila koja su nas zadesila", istaknuo je bacc. agr. Bekir Dolić, član Organizacionog odbora MZ Skokovi.

Ogledno je polje privuklo velik broj posjetitelja i posjetiteljica

Skoro 40 hibrida kukuruza eksperimentalno je zasijano na površini od 12 dunuma, a sjemena su, uz pomoć Poljoprivrednog zavoda USK dobili besplatno na pokus/ogled/ispitivanje te ih zasijali na parceli kako bi utvrdili koji su hibridi najpogodniji za ova područja. "Imali smo hibride sljedećih sjemenskih kuća: Zemun polje (ZP), Bc Institut Zagreb, Poljodar d.d. (Daruvar, RH), Syngenta (Švicarska) te Novosadski Institut (NS)", nabraja Dolić istaknuvši da su se najbolje pokazali hibridi početka FAO grupe 400 svih sjemenskih kuća. 

"Posjetitelji su bili zadovoljni prinosima pored toga što se radi o uzgoju na visokim nadmorskim visinama, odnsono oko 500 metara nadmorske visine", napominje Dolić. 

Grad Cazin je dao svoj doprinos u opskrbi repromaterijalom tokom sjetve i ostalog (mineralna đubriva).

U sklopu manifestacije održano je i druženje svih posjetitelja uz grah i ostala jela i pića, ali i Old Time band. 

Kasnije su se družili uz domaće jelo i piće

Bekir Dolić već planira sljedeću godinu

"Mještani MZ Skokovi su ovim pokazali da su spremni za bilo kakve daljnje saradnje s vlastima, naučnim institucijama, partnerima iz države i inostranstva i sličnima, kako bi oplemenili svoja znanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje te poboljšali svoj status u agraru. Uredno se zahvaljujem svima i nadam se da će ovo, dabome, postati i tradicija", zadovoljan je Dolić koji je već spreman za iduću godinu:

"Sljedeće godine ćemo u mjesecu junu, najvjerovatnije imati i "Dane oglednih polja strnih žitarica poljoprivrednog zavoda i MZ Skokovi 2019" gdje ćemo na isti način da se uvjerimo i u mogućnost uspijevanja svih sorti strnih žitarica koje se prodaju za ozimu sjetvu na području Balkana", zaključio je Bekir Dolić, inače autor portala Agroklub.ba. 


Tagovi

Dani oglednih polja Bekir Dolić Hibridi kukuruza MZ Skokovi FAO grupa 400


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]