• Pivarski ječam
  • 28.06.2020. 07:30

Bečki ječam za bečko pivo - proizvode ga na površini od 105 hektara

Glavni grad Austrije je prepoznao pivarski ječam kao važan usjev, a spoj tamošnjih proizvođača te žitarice i poznate pivovare Ottakringer podiže nivo izvornosti njihovog piva.

Foto: Depositphotos/Seregashans
  • 54
  • 10
  • 0

Pivarski ječam ima mnoge prednosti u uzgoju, a rana žetva ove žitarice omogućuje ratarima usijavanje drugih gajenih biljaka. Nakon njega se uglavnom sije soja, kukuruz, rani suncokret, a neki se ratari odlučuju i na sjetvu siderata, odnosno biljaka za zeleno đubrivo. Dakle, ova žitarica omogućuje poljoprivrednicima dvije žetve na istom polju u jednoj sezoni čime se postiže ekonomska isplativost proizvodnje.

I Beč, glavni grad Austrije, prepoznao je pivarski ječam kao važan usjev. Spoj tamošnjih proizvođača i poznate pivovare Ottakringer podiže nivo izvornosti njihovog piva. Ove su nedjelje gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik Bečke poljoprivredne komore Franz Windisch predstavili projekt saradnje s tom pivovarom, stoji u priopćenju inostranog ureda ovog grada.

Od sada će najveći udio u smjesi slada, od koje se proizvodi lager pivo "Wiener Original", dolaziti od lokalnog ječma. Njega u austrijskoj prijestolnici uzgaja čak 17 poljoprivrednih poduzeća na površini od 105 hektara.

Bečko pivo postaje regionalni proizvod

"Trećina zelenih površina u Beču koristi se u poljoprivredne svrhe. Imamo preko 700 angažovanih firmi koje prije svega uzgajaju povrće i pšenicu. Beč je jedini grad u svijetu koji ostvaruje značajne rezultate u vinogradarstvu u sklopu samog grada i ima miješanu vinsku sortu Wiener Gemischter Satz kao regionalno priznati proizvod", podsjetio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Beč okružen vinogradima - ima jedan i u samom centru grada

Dodao je i da mu je drago što saradnjom poljoprivredne komore i pivovare Ottakringer sada i ovo pivo postaje još jedan takav regionalni proizvod. Osim toga, zahvaljujući kratkim putevima dostave u proizvodnom lancu - od polja do trgovine - ovakvom se proizvodnjom piva smanjuju i emisije CO2.

Predsjednik Komore Franz Windisch naglasio je i važnost lokalnih dobavljača. Pandemija koronavirusa je pokazala da nije svejedno od kuda dolaze neophodne sirovine. Ozimi ječam za originalno pivo uzgaja se na ukupno 34 njive u okruzima Favoriten, Simmering, Floridsdorf i Donaustadt, a onda i prerađuje u austrijskoj metropoli.

Gorštak - od hobija do male craft pivare

"Ječam za pivo "Wiener Original“ sije se na bečkim njivama, obrađuje u bečkoj fabrici slada Stadlauer Malzfabrik te pretvara u pivo u bečkom okrugu Ottakring", objasnio je Windisch.

Za dobro pivo ključan kvalitetan slad ječma

Direktor ove pivovare, Matthias Ortner, istakao je povezanost njegovog poduzeća i grada Beča. "Mi smo bečka pivovara i naša su piva toliko raznovrsna kao i grad u kojem ih proizvodimo.". Naime, oni proizvode čak 500.000 hektolitara ovog pića ili više od 100 miliona krigli godišnje.

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

"Slad čini dušu piva", objašnjava pivar Tobias Frank. On mu daje ukus, a za dobro je pivo ključan upravo kvalitetan slad od kvalitetnog ječma. Taj pivski ječam, kako kaže Frank, koristi isključivo za "Wiener Original“. Naime, ono se proizvodi po preko 100 godina starom receptu za lager pivo. Pri tom je cilj da ostane autentično, ali prilagođeno modernom ukusu s manje alkohola i gorčine nego u originalnoj recepturi.

I zob novi trend u ratarstvu?

Osim uzgoja ječma, u porastu je i trend uzgoja zobi. Podsjetimo, u Njemačkoj su ove godine posijali 30% više zobi u odnosu na prošlu godinu, a proizvode je na čak 161.700 hektara. Ondje se ova žitarica može uzgajati bilo gdje zbog klimatskih uslova i tla, uključujući i dobru integraciju u rotaciji usjeva i povećanje iskorištavanja kapaciteta postrojenja za preradu.

Trendovi u ratarstvu: Njemačka ove godine proizvodi 30% više zobi

U posljednje vrijeme, zob je sve traženija na tržištu, a njemačka prehrambena industrija plaća i dobru cijenu za dobar kvalitet s obzirom na to da je potrošnja zobene hrane, posebno mlijeka, u porastu u cijeloj Europi.


Tagovi

Pivarski ječam Beč Pivo Ottakringer Trendovi


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo zapušten ali još uvijek je tu. Zasad kupine, 10 dunuma.