Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest šećerne repe
  • 21.05.2021. 07:30
  • Njemačka

Bakterijska bolest u Njemačkoj uništila 40.000 hektara šećerne repe

Bakterija koja uzrokuje sindrom niskog udjela šećera sve se više širi poljima šećerne repe na jugozapadu Njemačke.

Foto: Renata Prusina
  • 54
  • 15
  • 0

Bakterijska bolest Syndrome Basse Richesse (SBR), odnosno sindrom niskog udjela šećera sve se više širi poljima šećerne repe u Njemačkoj, javlja agrarheute.

Prošle je godine ova bolest uništila 20.000 hektara ove ratarske kulture, a o čemu smo izvijestili na Agroklubu. No, zabrinjavajuć je podatak da se ove godine taj broj udvostručio. Tako je sada infekcijom zahvaćeno čak 40.000 hektara.

Naime, SBR se sve više širi jugozapadnim dijelom Njemačke. I u Francuskoj je posljednjih godina nanijela veliku štetu, a lokalni poljoprivrednici su zbog toga izgubili do 50 posto prinosa.

Kako prepoznati SBR? 

Simptomi ove bolesti se na biljkama očituju u vidu žutih listova što rezultira slabijim provođenjem fotosinteze. To u konačnici znači 20 do 40 posto manje šećera. Osim toga, listovi su kopljasti, a vaskularni sustav je nekrotiziran.

Treba napomenuti da su nositelji infekcije cikade. Ovi su kukci na njemačkom području klasificirani kao ugrožena vrsta pa stručnjacima nije jasno zašto je došlo do masovne zaraze šećerne repe ovom bakterijom.

Insekticidi koji su se koristili u zaštiti, imali su ograničen učinak na cikade u tlu, a protiv bakterija se ne može boriti kemijskim metodama. Proizvođačima glavobolje zadaju i lisne uši koje prenose virus žutice, a neonikotinoidi za njihovo suzbijanje su zabranjeni.

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

U Njemačkoj je pokrenut i projekt Penta-Resist kojim se želi pojasniti kako djeluje simbioza između cikada i bakterija te kako utječu na šećernu repu. Cilj je razviti buduće mjere zaštite. Prof. dr. Michael Rostas sa Sveučilišta u Göttingenu se nada da će identificirati atraktante kojima se ovi kukci koriste kako bi pronašl biljke repe. Prema njemu, to bi moglo pomoći u razvoju metoda zaštite. Osim toga, dugoročni cilj projekta je pronaći otporne sorte na spomenutu bakteriju.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Njemačka SBR Sindrom niskog udjela šećera Bakerija Cikade


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.