Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 26.07.2018. 14:30

APUS: Pravilnik o otkupu pšenice je dan na uvid samo odabranim kompanijama i poljoprivrednicima

Naše viđenje ovog pravilnika i detaljnu analizu svih parametara pri određivanju kvalieta pšenice za otkup ćete vidjeti u narednim danima, poručili su u Asocijaciji.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 692
  • 35
  • 0

Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije na svojoj je Facebook stranici objavila sadržaj prednacrta Pravilnika o parametrima kvaliteta i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu. 

Naime, kako tvrde, Ministarstvo poljoprivrede RS je samo odabaranim, odnosno selektovanim kompanijama i pojedincima dostavilo tekst prednacrta ovog pravilnika, kao i budućem načinu otkupljivanja pšenice. 

"Mi iz Asocijacije ovim putem dajemo na uvid svim poljoprivrednicima prednacrt o budućem otkupu pšenice i parametrima o kvalitetu i standardima sa kojima će se susresti poljoprivrednici u narednim godinama u ovoj proizvodnji. Naše viđenje ovog pravilnika i detaljnu analizu svih parametara pri određivanju kvalieta pšenice za otkup ćete vidjeti u narednim danima", poručili su u Asocijaciji. 

Tako u prednacrtu Pravilnika piše kako se pod standardnim kvalitetom pšenice koji se uzima kao osnov za obračun u prometu podrazumijeva pšenica sa 13,0% vlage, 76 kg hektolitarske mase (svedeno na 13,0% vlage) i 2,0% primjesa. Također, pšenica sa više od  14,0% vlage ne smije se upotrebljivati za ljudsku ishranu i hranjenje životinja i mora ići na sušenje. 

Sadržaj prednacrta Pravilnika o parametrima kvaliteta i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu potražite na ovom linku


Tagovi

Otkup pšenice Pravilnik Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije Kvalitet pšenice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.