Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza soje
  • 02.10.2016. 08:00

Analizirana polja, 15 parcela pod GMO sojom

Od 183 analizirana uzorka usjeva soje na parcelama u RS, u 15 je utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija.

Foto: Bigstockphoto/bibiphoto
  • 323
  • 15
  • 0

Od 183 analizirana uzorka usjeva soje na parcelama u RS, u 15 je utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija (GM), pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Sve one nalaze se na području dobojske regije, a nakon što je utvrđeno prisustvo GMO naloženo je uništavanje spornih usjeva, pišu nezavisne.

Kako su im naveli iz resornog ministarstva, rezultati koji su obavljeni ove godine pokazuju da je učinjen značajan napredak u smanjenju površina pod genetički modifikovanom sojom na prostoru RS, a sve zahvaljujući dobroj saradnji između Ministarstva, Inspektorata RS i njemačke organizacije GIZ, koja u BiH realizuje projekat podrške uzgoju nemodifikovane soje.

Lani su, naime, od 272 analizirana uzorka soje čak 123 bila pozitivna na GM. U Inspektoratu Republike Srpske su im rekli da su inspektori prilikom kontrole od vlasnika parcela tražili da predoče dokaze o nabavci GM sjemena kako bi mu utvrdili porijeklo, ali da su u svim slučajevima proizvođači izjavili da su koristili merkantilnu soju, koju su nabavljali na različite načine, a ne u registrovanim prodajnim objektima.

Iz Inspektora su apelirali na poljoprivredne proizvođače da sjemenski repromaterijal nabavljaju isključivo u registrovanim objektima, poljoprivrednim apotekama, jer jedino na taj način mogu biti sigurni u ispravnost sjemena drugih proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/bibiphoto


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja GMO Analiza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]